Πώς επηρεάζει η ελληνική κρίση τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης μετά την επανεκλογή Ομπάμα - iefimerida.gr

Πώς επηρεάζει η ελληνική κρίση τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης μετά την επανεκλογή Ομπάμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καμία θεμελιακή αλλαγή δεν αναμένεται να επιφέρει η επανεκλογή Ομπάμα στην αμερικανική πολιτική προς την Ευρώπη, σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λυόν στη Γαλλία, Βανσέν Μισελό, συνέντευξη του οποίου φιλοξενείται στον ιστότοπο της Deutsche Velle.

Κατά τη γνώμη του πολιτικού επιστήμονα, δεν συντρέχει απολύτως κανένας λόγος για τον Πρόεδρο Ομπάμα να αλλάξει τη στρατηγική του προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απεναντίας, υποχρεωμένη να αλλάξει πολιτική θα είναι η Ευρώπη: ο Πρόεδρος Ομπάμα περιμένει την κινητοποίηση των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως προς τη διαχείριση και επίλυση της κρίσης, για τον απλό λόγο ότι η τελευταία επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις στη διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

Ενώ στο παρελθόν Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν συμπαίκτες σε επίπεδο αμυντικού και στρατιωτικού σχεδιασμού, τώρα καλούνται να συνεργαστούν και σε οικονομικό επίπεδο, αν θέλουν να αμβλύνουν τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που πλήττουν τις δύο ηπείρους.

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που καλούνται να πράξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να διευθετήσουν την κρίση της ελληνικής, ιταλικής και ισπανικής οικονομίας, αλλά και τα αναδυόμενα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία.

Είναι λάθος να πιστεύεται πως οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη ή ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο έχουν ψυχρανθεί. Πολύ απλά, σημειώνει ο καθηγητής Μισελό, οι ΗΠΑ είναι εκ των συνθηκών αναγκασμένες να επιλύσουν πολύ πιο κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του κόσμου, τα οποία καθιστούν την ευρωπαϊκή κρίση δευτερεύον πρόβλημα. Και πράγματι, μπροστά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οικονομική κρίση της Ευρώπης φαντάζει στα μάτια των Αμερικανών έλασσον θέμα.

Πηγή: Deutsche Velle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ