Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τον Μπαράκ Ομπάμα - iefimerida.gr

Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τον Μπαράκ Ομπάμα

OMPAMA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αυτός ο πρόεδρος πρέπει να αποτινάξει την αλαζονεία και να μάθει από τα λάθη του, ειδάλλως το πέρασμά του από την προεδρία θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία διαδοχή αποτυχημένων προσπαθειών», επισήμαινε δίχως περιστροφές χθεσινό δημοσίευμα της Deutsche Velle.

Και προσέθετε: «Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το εθνικό χρέος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι υποδομές παρακμάζουν. Η πανεπιστημιακή παιδεία τείνει να γίνει προνόμιο των πλουσίων. Οι μεταρρυθμίσεις που επέφερε στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης βοήθησαν εκατομμύρια Αμερικανούς, όχι όμως δίχως σημαντικό κόστος».

Αποτελεί κοινή παραδοχή όλων των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών ότι οι πρώτες κινήσεις του νεοεκλεχθέντος Προέδρου δεν μπορούν παρά να είναι στραμμένες προς τη βαθιά κρίση η οποία πλήττει όλα τα στρώματα και τα επίπεδα της αμερικανικής οικονομίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Ο επιχειρησιακός κόσμος των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστός με το προσωνύμιο Corporate America, δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης της επανεκλογής Ομπάμα. Δεν υιοθέτησε ποτέ το σύνθημα «ακόμη τέσσερα χρόνια».

Μάλιστα, ηγετικές φυσιογνωμίες από το χώρο των επιχειρήσεων στήριξαν ανοικτά τον Ρόμνεϊ, ελπίζοντας πως η έλευση των Ρεπουμπλικάνων στην εξουσία θα σηματοδοτούσε νέες, περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις, φορολογικές ρυθμίσεις.

Μετά τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, πολλά ανώτατα διευθυντικά στελέχη και επιχειρηματικοί κύκλοι επισήμαιναν την ανάγκη άμβλυνσης της συγκρουσιακής σχέσης μεταξύ Κογκρέσου και Προέδρου – μία σχέση που χαρακτήριζε το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης του θητείας στο Λευκό Οίκο.

Τα πρώτα δείγματα «προσέγγισης» μεταξύ των δύο δόθηκαν τις πρώτες κιόλας στιγμές μετά την επανεκλογή του Ομπάμα, ο οποίος έσπευσε την Τετάρτη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με τα ανοικτά ακόμη από την πρώτη του θητεία ζητήματα, με πρώτο απ' όλα τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια μεγάλης κλίμακας δημοσιονομική κρίση που θα κάνει τα πράγματα δυσοίωνα.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος κατά τη διάρκεια του επινίκιου λόγου του λέγοντας, ότι τους μήνες που θα ακολουθήσουν, σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με τους ηγέτες και των δύο κομμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές προκλήσεις που τίθενται και οι οποίες δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο μέσω της συνεργασίας: η μείωση του ελλείμματος, οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία, η ρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης, τέλος η απεξάρτησή της χώρας από τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.

Γι' αυτό το σκοπό, ο Πρόεδρος αναμένεται να επιφέρει ανακατατάξεις τόσο στον εσωτερικό κύκλο του όσο και στο οικονομικό επιτελείο του, προκειμένου να διευθετηθούν οι αναγκαίες αλλαγές, πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας, για να ακολουθήσει η παιδεία, ο τομέας της έρευνας και το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ