Η οικολογική οργάνωση Greenpeace ανακοίνωσε πως έλεγχοι που διεξήγαγε σε προϊόντα αλιείας που προέρχονται από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα του επιτρεπτού.
Η οργάνωση που πραγματοποίησε τους ελέγχους πέραν της ζώνης των 12 μιλίων που αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, επέκρινε την κυβέρνηση της χώρας για την "ανεπαρκή αντιμετώπιση" της πυρηνικής κρίσης της Φουκουσίμα", μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Οι αρχές της περιφέρειας της Φουκουσίμα τόνισαν πως η αλιεία δεν επιτρέπεται στην περιοχή αυτή και πως κανένα προϊόν αλιείας δεν έχει διοχετευτεί στην αγορά.
Η Greenpeace τονίζει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στα φύκια ήταν σαφώς υψηλότερα από τα επιτρεπτά, κάτι που προκαλεί "σοβαρές ανησυχίες για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους των μολυσμένων θαλασσίων υδάτων για τον πληθυσμό και το περιβάλλον".
Η οργάνωση προσθέτει ότι οι έλεγχοι που επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητα Γαλλικά και βελγικά εργαστήρια δείχνουν υψηλότερες από τα επιτρεπτά όρια ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου και καισίου 137 σε πολλά είδη ψαριών και οστρακοειδών.
"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι υψηλά επίπεδα μόλυνσης εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλη απόσταση από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα", δήλωσε ο Γιαν Βάντε Πούτε, ειδικός της Greenpeace, σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.
Η οργάνωση διευκρινίζει πως ειδικά σε ένα είδος φυκιών (Sargassum Horneri) ανιχνεύτηκαν 127.000 μπεκερέλ ανά κιλό.
"Η συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου που εντοπίστηκε σε φύκια είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί μας δείχνει τον τρόπο που προχωρά η ρύπανση κατά μήκος των ακτών", δήλωσε ο Βάντε Πούτε.
Το ιαπωνικό υπουργείο Δασών και Αλιείας δημοσιοποιεί τακτικά αναλύσεις που πραγματοποιεί σε ψάρια, οστρακοειδή και φύκια από περιφέρειες γειτονικές της Φουκουσίμα. Σε περίπτωση που ανιχνεύονται επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα του επιτρεπτού, τα προϊόντα αποσύρονται και απαγορεύεται η πώλησή τους.