Μοιραίο χτύπημα για την πλειοψηφία των Ελλήνων αποτελεί το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Οι μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα καθώς θα βιώσουν μεγάλες μειώσεις και περικοπές και χάνουν τα δώρα τους.
Τις υψηλότερες περικοπές θα γνωρίσουν τα ειδικά μισθολόγια ως 27% αλλά και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο.
Δραματικές αλλαγές γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αφού προβλέπεται μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης των παλαιών εργαζομένων και η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση και η μείωση του ελάχιστου χρόνου ημερήσιας ανάπαυσης.
Εκτός από τα μέτρα και τις περικοπές, το Μνημόνιο 3 περιέχει και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Ας σημειωθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου θα απαιτήσει μια σειρά εφαρμοστικών διατάξεων.
Απολύσεις-μετατάξεις
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων από το Δημόσιο. Δέκα ημέρες μετά την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα απομακρυνθούν οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων και ανοίγει ο δρόμος για την αξιολόγηση πολλών άλλων ως τον Δεκέμβριο.
Ο πρώτος γύρος απολύσεων αφορά 2.000 δημοσίους υπαλλήλους ως το τέλος του 2012. Δεξαμενή θα αποτελέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους κλάδους διοικητικού προσωπικού. Οι υπάλληλοι αυτοί θα απομακρυνθούν χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση.
Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται γιατί οι εν λόγω υπάλληλοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
Σε δεύτερη φάση θα απομακρυνθούν οι υπάλληλοι όσων φορέων και οργανισμών καταργηθούν ή συγχωνευθούν. Δέσμευση της χώρας είναι να απομακρυνθούν με τον τρόπο αυτό 25.000 υπάλληλοι εντός του 2013. Στους υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμούς θα υπάρξουν και υπάλληλοι οι οποίοι θα μετακινηθούν υποχρεωτικά σε όποια υπηρεσία τους υποδειχθεί, ακόμη και ως εποχικό προσωπικό, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες του Δημοσίου.
Οι φορείς με ελλείψεις προσωπικού θα υποβάλλουν αίτημα για πλήρωση κενών θέσεων. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας στην περίπτωση αυτή και θα λαμβάνονται υπόψιν τα προσόντα του εργαζομένου.
Συντάξεις
Οι συνταξιούχοι θα κληθούν για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και υφίστανται την πέμπτη κατά σειρά μείωση των εισοδημάτων τους από το 2010. Ετσι, από την 1η Ιανουαρίου 2013 οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ θα μειωθούν από 5% έως 15% ενώ οι συνταξιούχοι βλέπουν να κόβονται οριστικά τα δώρα Χριστουγέννω, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας.
Την ύστατη στιγμή ο Γιάννης Στουρνάτας έκανε δεκτό το αίτημα, ύστερα από εισήγηση των βουλευτών ΠΑΣΟΚ, να μην επιβληθούν περικοπές στις συντάξεις των αναπήρων. Ας σημειωθεί ότι το κόστος αυτής της χαριστικής ρύθμισης θα κοστίσει στους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.500 ευρώ.
Επίσης, καταργούνται οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας, οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας και οι επιδοτήσεις ανεργίας μισθωτών που έχουν απολυθεί λόγω συγχώνευσης ή μεταφοράς των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν.
Καταργούνται επίσης όλα τα οικογενειακά επιδόματα και αντικαθίστανται από ένα ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί.
Το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από την μεθεπόμενη χρονιά σε χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος και περιορίζονται οι δικαιούχοι συντάξεων ΟΓΑ.
Παιδεία
Η βασική αλλαγή που πραγματοποιεί το πολυνομοσχέδιο και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των εκπαιδευτικών είναι ότι οι μεταθέσεις γίνονται υποχρεωτικές. Οι εκπαιδευτικοί στο εξής θα μετατίθενται από σχολείο σε σχολείο σε ολόκληρη την επικράτεια, με απόφαση υπουργού.
Περιορίζονται επίσης δραματικά οι προσλήψεις εκπαιδευτικών αφού οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ θα γίνονται ανά τριετία (από διετία σήμερα) και ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η άλλη καινοτομία στο πολυνομοσχέδιο είναι ότι τα ιδιωτικά σχολεία, τα κολέγια, τα ΙΕΚ και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα μπορούν το απόγευμα να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους για άλλες δραστηριότητες, ακόμη και για φροντιστήρια.
Στα Πανεπιστήμια γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική και επιστολική ψήφος για την ανάδειξη Συμβουλίων και πρύτανη, όπως προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου.
Υγεία
Οπως έχει ήδη γράψει το iefimerida.gr οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σώσουν τον ΕΟΠΥΥ. Από το 2014 οι ασθενείς θα καταβάλλουν 25 ευρώ ως εισιτήριο για τη νοσηλεία τους που θα πηγαίνει στον ΕΟΠΥΥ.
Η άλλη βασική καινοτομία του πολυνομοσχεδίου είναι ότι στο εξής η συνταγογράφηση θα γίνεται βάσει της δραστικής ψηφοφορίας, ρύθμιση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον χώρο των φαρμοκοποιών, των γιατρών και των φαρμακοβιομηχάνων.
Φόροι
Οι πρώτες παρεμβάσεις προβλέπουν έσοδα 319 εκατ. ευρώ.
Κατά 30 λεπτά αναμένεται να αυξηθεί η τιμή στα φθηνά τσιγάρα και κατά 1 ευρώ η τιμή του καπνού.
Προβλέπεται η κατάργηση των σημάτων τελών κυκλοφορίας τα οποία θα εισπράττονται κάθε έτος από την 1η Νοεμβρίου ως την 31η Δεκεμβρίου. Οσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα θα αφαιρούνται πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας.
Προβλέπεται γενικός γραμματέας Εσόδων με πενταετή θητεία.
Προβλέπεται εισφορά στα φωτοβοταϊκά με αύξηση από 25% ως 35%. Πρόκειται για έκτακτη εισφορά και θα ισχύσει για δύο χρόνια.
Καταργούνται οι διατάξεις για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για να απλοποιηθεί το σύστημα και ορίζεται ενιαία αξία εισιτηρίου εισόδου 6 ευρώ στα καζίνα.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Μνημόνιο 3.