Πεπεισμένος ότι «τα δύσκολα για την κυβέρνηση ξεκινούν μετά την ψήφιση των μέτρων» φέρεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα στη Βουλή, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, θέτοντας όλους τους βουλευτές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας προ των ευθυνών τους με το δίλημμα «μέτρα ή χάος».
Η «κολασμένη εβδομάδα» της κρίσης για την κυβέρνηση θα κλείσει τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Ξεκινάει αμέσως από Δευτέρα ένα νέο θρίλερ προκειμένου να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις του Eurogroup και να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 22 Νοεμβρίου. Εκκρεμούν, ωστόσο, και άλλα αγκάθια, κρίσιμα για την πορεία της κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, και αυτά είναι, πέραν της δόσης, ο ειδικός λογαριασμός, το κούρεμα του χρέους και η επιμήκυνση.
Μέτρα, ανασχηματισμός
Ολος ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού στρέφεται ώρα στην εκταμίευση της δόσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το επιτελείο του μετρά ήδη προσεκτικά τα επόμενα βήματα, με πρώτο τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι βασικό ζήτημα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, να εκπέμψει η κυβέρνηση σήμα σταθερότητας και μακροημέρευσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, προς τους ευρωπαίους δανειστές και τις παγκόσμιες αγορές.
Η παραμονή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα επιβλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά αφού κρίθηκε απαραίτητη για την εικόνα σταθερότητας που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση. Συζητάται ήδη πολύ σοβαρά οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης να αποδεχθούν θέσεις Αντιπροέδρων στην κυβέρνηση ώστε το τρικομματικό σχήμα να εμφανιστεί «μπετόν» και να συμβολίσει την απόλυτη επιθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα σκληρά μέτρα.
Μελετάται ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο και ο ανασχηματισμός που θα ανακοινωθεί πιθανόν την επόμενη εβδομάδα. Στις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει ριζική ανασύνθεση της κυβέρνησης και επιλογή μιας νέας κυβερνητικής ομάδας που θα αναλάβει την υλοποίηση των μέτρων. Στόχος του Πρωθυπουργού είναι οι νέοι υπουργοί που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης να έχουν τα εφόδια ώστε να απευθυνθούν με πειθώ στην κοινωνία, να απορροφήσουν τους κραδασμούς των κοινωνικών εντάσεων και να μη δημιουργούν εντάσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Η εμπλοκή που υπήρξε με τον Αντώνη Ρουπακιώτη ο οποίος δημιούργησε έμφραγμα στην κυβέρνηση αρνούμενος να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο ως υπουργός Δικαιοσύνης έπεισε τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται ουσιαστική αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, με ουσιαστική συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.
Δόση, ειδικός λογαριασμός, κούρεμα, επιμήκυνση τα νέα «αγκάθια»
Τέσσερα είναι τα νέα «αγκάθια» που πρέπει κατεπειγόντως να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα: Το ύψος της δόσης, ο ειδικός λογαριασμός που η Γερμανία πιέζει να δημιουργηθεί, υπό ξένο έλεγχο, μέσω του οποίου θα διατίθενται τα ποσά των δανείων, το κούρεμα του χρέους και η επιμήκυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών που δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα, υπάρχει φόβος η πολυαναμενόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί σε ...δόσεις! «Η έγκριση θα δοθεί εξ αρχής για όλο το ποσό, αλλά η εκταμίευση ίσως γίνει σταδιακά» ανέφερε αξιωματούχος στην Αθήνα.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να δοθεί σε πρώτη φάση το ποσό των 24,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και το ποσό των 3,5 δισ, ευρώ που προβλέπονται για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και τα υπόλοιπα να δοθούν σε άλλο χρόνο, όταν κριθεί ότι προχωράει η υλοποίηση των μέτρων.
Σημειώνεται ότι η δόση που εκκρεμεί από τον Ιούνιο 2012 είναι 31,5 δισ. ευρώ. Σε αυτήν έχει προστεθεί η δόση του Σεπτεμβρίου 2012 5 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν προγραμματισμένο να εκταμιευθεί και νέα δόση άλλα 8,6 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Συνολικά ως τον Δεκέμβριο εκκρεμεί εκταμίευση 45,1 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο «αγκάθι» αφορά τον ειδικό λογαριασμό, τον οποίο θέλει να επιβάλει η Γερμανία. Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διασφάλισης της σωστής αξιοποίησης των πόρων που εκταμιεύουν οι δανειστές μας.
Το τρίτο «αγκάθι» αφορά την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Οι πιστωτές της χώρας είναι θετικοί υπέρ της επιμήκυνσης αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμη με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την επιμήκυνση.
Το τέταρτο «αγκάθι» αφορά το κούρεμα του χρέους. Είναι γνωστή η διχογνωμία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση είναι μήπως αυτή η διαμάχη θα δυσκολέψει την κατάσταση αντί να επιλύσει το πρόβλημα. Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός γενναίου κουρέματος του δημόσιου τομέα αλλά αντιδρούν στο ενδεχόμενο αυτό οι Γερμανοί και η ΕΚΤ αφού τα δικά τους κονδύλια αναμένεται να κουρευτούν.