Διαθεσιμότητα, κατάργηση ειδικοτήτων, κατηγοριών και κλάδων και μετακινήσεις υπαλλήλων συμπληρώνουν το ζοφερό παζλ του «Μνημονίου 3» ανοίγοντας την πόρτα για σταδιακή συρρίκνωση του δημοσίου τομέα στους επόμενους μήνες.
Σε διαθεσιμότητα, με διάρκεια ενός χρόνου, τίθενται οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ οι θέσεις των οποίων καταργούνται, ενώ θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι να χρησιμοποιηθούν:
α) Εκούσια μετάταξη
β) Υποχρεωτική μετάταξη, όπως αυτή προβλέπεται στις ανάλογες διατάξεις
γ) Τοποθέτηση για την κάλυψη θέσεων προσωρινών αναγκών σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου ή
δ) Να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης
Οι υπάλληλοι που θα υποστούν το μέτρο θα λαμβάνουν το 75% του βασικού μισθού κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ θα απολύονται εφόσον δεν καταφέρουν να απορροφηθούν σε άλλη υπηρεσία.
To σχέδιο μείωσης των δαπανών του Δημοσίου συνδυάζεται με τον στόχο μείωσης του προσωπικού κατά 2.000 υπαλλήλους άμεσα, εντός του 2012, και κατά 25.000 επιπλέον το 2013.
Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής μετάταξης και στους υπαλλήλους που δεν βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ η άρνησή τους αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα που μπορεί να επιφέρει ακόμη και απόλυση.
Παράλληλα, γίνονται αυστηρότερες οι διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου με επέκταση της αργίας για όλες τις παραβάσεις, ενώ η αργία θα εφαρμοστεί και στις εκκρεμείς πειθαρχικές διαδικασίες.
Παρατείνεται, τέλος, κατά ένα έτος, δηλαδή από 31.12.2015 σε 31.12.2016, η προβλεπόμενη περίοδος ισχύος του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε.