Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο για την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης και η κυβέρνηση δείχνει βέβαιη ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν σημειωθεί. Ο Φώτης Κουβέλης κατέληξε σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» και θα ψηφίσει «παρών» τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αλλά θα ψηφίσει «ναι» στον προϋπολογισμό τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής και οι αντάρτες από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φτάσουν τους 6, εντούτοις τα μέτρα θα συγκεντρώσουν το ελάχιστο 156 ψήφους. Ο δε Προϋπολογισμός θα περάσει από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία που θα προσεγγίζει τους 176 ψήφους.
Αντιπρόεδροι στην κυβέρνηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά επαγρυπνούν για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων στις κρίσιμες ψηφοφορίες αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι η ΝΔ θα ψηφίσει ως «μπετόν» υπέρ των μέτρων. Το τελευταίο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Ευάγγελο Βενιζέλο έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας και διερευνήθηκε το τοπίο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καταμετρήθηκαν οι δυνάμεις και ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν αποφασίσει αρχικά ότι έπρεπε να απομακρυνθεί ο Φώτης Κουβέλης από την κυβέρνηση μετά την άρνησή του να ψηφίσει τα μέτρα. Επικράτησαν όμως ψυχραιμότερες απόψεις και θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη η παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. «Φώτη, δεν βάζω τελικά βέτο να φύγεις από την κυβέρνηση» είπε ο κ. Βενιζέλος στο χθεσινό τηλεφώνημα που έκανε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς, αποφασισμένος να διασώσει το παρόν πολιτικό σύστημα και να μην αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ετοιμάζεται να προτείνει θέσεις αντιπροέδρων στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ενισχύσει την τρικομματική κυβέρνηση και να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα που κατά γενική ομολογία χρειάζεται έναν γενναίο ανασχηματισμό. Ο κ. Σαμαράς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να τοποθετήσουν έμπειρα στελέχη στην κυβέρνηση ενώ θα διατηρηθούν στη θέση τους όσοι απέδωσαν στα υπουργεία, έδειξαν αφοσίωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στήριξαν τις κυβερνητικές προσπάθειες.
Φόβοι για κοινωνικές εντάσεις
Ο δύσκολος κάβος για την κυβέρνηση από την επόμενη Δευτέρα είναι η υλοποίηση των μέτρων που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση, απομείωση των εισοδημάτων και πάγωμα της αγοράς. Ο Πρωθυπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις που υποδηλώνουν διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η υλοποίηση των σκληρών μέτρων θα οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις ορισμένων κοινωνικών ομάδων που θα πληγούν άμεσα από τις περικοπές. Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι μετά τα Χριστούγεννα, όταν θα φανεί στην τσέπη των φορολογουμένων η περικοπή των δώρων και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αναμένεται να οξυνθούν τα πνεύματα που πιθανόν να οδηγήσουν σε πολιτικές περιπλοκές.
Ανάπτυξη, κούρεμα, βιώσιμο χρέος
Στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, μόλις περάσει ο κάβος των μέτρων, θα είναι η επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία. Οπως δήλωσε ο ίδιος στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ η πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να διεκδικήσει μεγαλύτερη δόση πέραν των 31,5 δισ. ευρώ ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη. Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ανάπτυξη αλλά ευελπιστεί ότι αν εκταμιευθούν κονδύλια θα αλλάξει η εικόνα στην αγορά.
Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Κι αυτό γιατί τη στιγμή που στην Ελλάδα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές στα εργασιακά ή τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, στην Ευρώπη η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν από τη Βουλή και προβληματίζονται τώρα για το χρέος. Αλλωστε αυτό έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση το ΔΝΤ για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί περαιτέρω την Ελλάδα.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο γίνονται ήδη προχωρημένες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Αν και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν το ομολογούν εντούτοις μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου.
Το ΔΝΤ πιέζει τους ευρωπαίους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι χωρίς μια γενναία μείωση η χώρα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της τα επόμενα χρόνια.