Οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν τις «τρύπες» στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ. Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει στην υγεία το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με τις κυριότερες παρεμβάσεις να επιβαρύνουν δραματικά τις τσέπες των ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με το capital.gr, οι αλλαγές υπέρ του ΕΟΠΥΥ που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο είναι οι εξής :
1. Εισφορά «υπέρ ΕΟΠΥΥ»: Ένα ακόμη «χαράτσι» θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι από 01.01.2014 και θα κληθούν να καταβάλλουν υπέρ του ΕΟΠΥΥ ένα ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, ενώ για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ θα καταβάλλουν είκοσι πέντε ευρώ λόγω εισαγωγής. Το ύψος των ποσών αυτών μάλιστα που θα δίνουν οι ασθενείς «δύναται να αναθεωρείται» προς τα πάνω.
2. Ασφαλισμένοι ΟΓΑ: Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα μέτρα, από 1.1.2013 η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ θα ανέρχεται σε 25,87€ το μήνα έναντι 14,65€ που είναι σήμερα, επιφέροντας ετήσια αύξηση της τάξης των 86 εκατ. ευρώ και ταμειακή απόδοση 56 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι ενισχύσει κατά ένα βαθμό τη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ και πως θα κάνει δικαιότερο το σύστημα των εισφορών των ασφαλισμένων για τις παροχές υγείας.
3. Ένταξη ταμείων στον ΕΟΠΥΥ: Αναφορικά με την ένταξη των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, από την 1η Δεκεμβρίου μπαίνει και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Σχετικά με την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρεται πως «η προτεινόμενη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που λειτουργούν με τη μορφή ν.π.ι.δ. και είναι πιθανό να στηρίζονται οικονομικά με τη θέσπιση υπέρ αυτών κοινωνικών πόρων. Τα εν λόγω ταμεία θα τύχουν αντικείμενο ξεχωριστής ρύθμισης στο άμεσο μέλλον προκειμένου να εξορθολογιστεί ο τρόπος χρηματοδότησής τους, ιδίως μέσω της κατάργησης τυχόν προβλεπόμενων κοινωνικών πόρων». Επιπλέον «κρίνεται σκόπιμο» να μπουν από 1.11.2012 στο οργανισμό και οι κλάδοι ασθενείας Προσωπικού Τραπεζών ΕΤΒΑ, Εμπορικής και Πίστεως, Γενικής και American Εξπρές.
4. Επιστροφή φόρου από τα φαρμακεία και εταιρείες: θεσπίζεται η υποχρέωση των φαρμακοποιών για καταβολή ποσού επιστροφής (rebate) υπέρ των ταμείων και για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνταν της υποχρέωσης αυτής. Επίσης και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καταβάλλουν εφεξής ποσό επιστροφής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το οποίο υπολογίζεται στο 5% επί της νοσοκομειακής τιμής των φαρμάκων.
Η είσπραξη rebate καθίσταται υποχρεωτική και είναι πλέον ανεξάρτητη του χρόνου αποπληρωμής, απαιτητέα δηλαδή και σε εκπρόθεσμες πληρωμές. Τέλος η επιστροφή φόρου θα ισχύει αναδρομικά από 1/1/2012.
5. Σε 60 ημέρες η πληρωμή των φαρμακοποιών: Προκειμένου μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ να μπορέσει να αποπληρώνει εγκαίρως τις οφειλές του και λόγω της «υφιστάμενης εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομικής συγκυρίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, καταργείται το όριο των 45 ημερών μέσα στο οποίο σύμφωνα με τους όρους της αρχικής σύμβασης θα έπρεπε να πληρώνονται τα φαρμακεία. Πλέον η προθεσμία αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης παρατείνεται εφεξής στις 60 ημέρες από την υποβολή του λογαριασμού.
7. Τόνωση ρευστότητας: Προς την κατεύθυνση της οικονομικής τόνωσης του προϋπολογισμού του οργανισμού και για να «αποφευχθεί η δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές του οργανισμού», θεσπίζεται ακόμη η εκχώρηση προς τον ΕΟΠΥΥ των απαιτήσεων των ασφαλιστικών φορέων που απορρέουν από τα ποσά επιστροφής των φαρμακευτικών εταιριών για τις πωλήσεις προϊόντων που ανήκουν στον κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων.
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον οργανισμό αφού συμψηφίσει τα ποσά αυτά με τα χρέη που δημιουργούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να διαχειριστεί τα υπόλοιπα ποσά επιστροφής των εταιρειών για να μειώσει τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρίες.
8. Δραστική ουσία: Καθίσταται υποχρεωτική η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία αλλά εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων (για σοβαρές παθήσεις). Σε κάθε περίπτωση το μερίδιο των συνταγών με εμπορική ονομασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε ιατρός.
9. Φαρμακευτική δαπάνη: Στο κομμάτι της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είχαμε εκπλήξεις, καθώς πρόσφατα είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας μέτρα για την εξοικονόμηση 1.11 δισ. ευρώ το 2013. Από 1.1.2014 εντούτοις, καθίσταται αναγκαία η λήψη επικουρικών πρόσθετων μέτρων ύψους 114 εκατ. ευρώ.
10. Τέλος στην αποκλειστική διάθεση των παρασκευασμάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας από τα φαρμακεία. Πλέον θα πωλούνται και από καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, ειδών παντοπωλείου και ειδών μαζικής κατανάλωσης.