Μία πολύ σημαντική ανακάλυψη έκανα Έλληνες ερευνητές από ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όταν παρατήρησαν ότι ένας κοινός πολυμορφισμός (μετάλλαξη) στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που έχει ένας στους τέσσερις ανθρώπους, ευθύνεται για το ότι κάποιοι άνθρωποι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένες μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV που ευθύνεται για το AIDS.
Είναι από χρόνια γνωστό ότι ο κάθε ξεχωριστός οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στις ασθένειες και τις μολύνσεις, ενώ η «ευθύνη» για αυτό αποδίδεται συνήθως στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, η «συμπεριφορά» του οποίου οφείλεται στη γενετική ποικιλομορφία των γονιδίων του.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι Έλληνες ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ευστράτιο Στρατίκο και με βασική ερευνήτρια την δρα Ειρήνη Ευνουχίδου, μελέτησαν τις συγκεκριμένες γενετικές ποικιλομορφίες, τις κατέγραψαν και εξέτασαν πώς θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων ασθενειών.
Η σημαντικότερη «μετάλλαξη» που εντόπισαν, συμβαίνει στο γονίδιο του ενζύμου ERAP2, το οποίο μαζί με το ERAP1 υπό κανονικές συνθήκες, είναι τα ένζυμα που δείχνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα ποιό κύτταρο νοσεί.
Ωστόσο η μετάλλαξη που εντόπισαν οι επιστήμονες, καθιστά κάποιες ασθένειες γίνονται πιο εύκολα αναγνωρίσιμες, ενώ κρύβει κάποιες άλλες από τον «ελεγκτή» του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία των νοσημάτων, ενώ καθορίζει ένα νέο στόχο για την ανάπτυξη μεθόδων ανοσοθεραπείας, και τροποποίησης της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.