Μουδιασμένη και μάλλον αμήχανη εμφανίζεται η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το "φοροπακέτο" για το 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά ήδη εναλλακτικές λύσεις για να αμβλύνει κάποιες "γωνίες" αυτού του "πακέτου", όπως προέκυψε κι από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κάλεσε τον Τύπο να μη βομβαρδίζει την κοινή γνώμη με "φοροκαταιγίδες" και "φοροσόκ" πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου με την Τρόικα. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι απομένει προς κάλυψη 1,6 δισ. ευρώ, για το οποίο η Τρόικα ζήτησε από χθες κιόλας τις προτάσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι προφανές ότι τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν ασφυκτικά.
Ειδικά όσον αφορά στη μείωση του αφορολογήτου, από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωναν και χθες ότι θα ισχύσει από το β΄ 6μηνο 2011 και όχι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα περιοριστεί στις 6.000 ευρώ, δηλαδή θα "κοπεί" κατά 50%! Υπό εξέταση είναι, ωστόσο, η νομική δυνατότητα να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι από τη μείωση του αφορολογήτου, ενώ ο δημοσιονομικός στόχος είναι 200 με 300 ευρώ ανά φορολογούμενο, έτσι ώστε να εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ μόνο από αυτό το μέτρο. Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών στο πλέον επώδυνο μέτρο των τελευταίων μηνών βασίζεται στο ότι η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο αφορολόγητο κι ότι, εν πάση περιπτώσει, το αφορολόγητο στην πραγματικότητα είναι ήδη 6.000 ευρώ αφού το υπόλοιπο πρέπει να καλυφθεί με αποδείξεις.
Διαβεβαιώσεις παρείχε και χθες το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ, αφού δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος μπροστά στο ενδεχόμενο τα είδη ευρείας κατανάλωσης και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, να επιβαρύνονται εφεξής με ΦΠΑ 23%. Και χθες, λοιπόν, διαβεβαίωναν ότι η μετάταξη αφορά μόνο στο χώρο της εστίασης και μάλιστα καθ' υπόδειξιν της Τρόικας.
Στον αντίποδα, άμεση θα είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν πόσο πρέπει να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, όπως επίσης η φορολογία στα φτηνά τσιγάρα, για το μέγιστο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, χωρίς να προκληθούν έντονες αναταράξεις στις σχετικές αγορές. Όσον αφορά στους... έχοντες, υπό εξέταση είναι η επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ., όπως και η μείωση του αφορολογήτου στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικά για τα σκάφη αναψυχής και τις πισίνες, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν καταλήξει εάν απλώς θα γίνουν πιο αυστηρά τα τεκμήρια ή θα επιβληθεί "κεφαλικός" φόρος, χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί συνδυασμός των δύο...
Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις και για το "πακέτο" που πρόκειται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ειδικά το "πακέτο" των φοροαπαλλαγών, με κεντρικό στόχο να τεθεί εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο δεν θα ισχύουν απαλλαγές και εκπτώσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο αυτό δεν θα ξεπεράσει τις 40.000 ευρώ, αν και υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το ζήτημα θα εξεταστεί σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση του αφορολογήτου και η εφαρμογή νέου συντελεστή. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και οι εκπτώσεις από το εισόδημα που θα διατηρηθούν σε ισχύ για λόγους φοροδιαφυγής -με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αποδείξεις ιατρικών δαπανών- θα αλλάξουν μορφή και θα λειτουργούν ως μείωση φόρου, με αποτέλεσμα όμως μικρότερο όφελος για τον φορολογούμενο...