Παρά τη σταθερά αρνητική θέση που εκφράζει ο Φώτης Κουβέλης να ψηφίσει τα μέτρα, η πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους θα συνεχιστεί ως την Τετάρτη, ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για το πακέτο των μέτρων. Αυτό άλλωστε συναποφάσισαν ο πρωθυπουργός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα και ενδέχεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Και οι δύο πολιτικοί ηγέτες είχαν συμφωνήσει να τοποθετηθούν δημόσια για την ανάγκη να προχωρήσει αρραγής η τρικομματική κυβέρνηση και επέμειναν ότι τα μέτρα που θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα.
Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση στην ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θέλουν να διαρραγεί το κυβερνητικό μέτωπο.
Σκέψεις για συγκυβέρνηση α λα καρτ
Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, εκτός από την έκκληση που απηύθυνε στον κ. Κουβέλη να ψηφίσει τα μέτρα προχώρησε χθες σε δύο ακόμη κινήσεις προκειμένου να μεταπεισθεί ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος : δήλωσε ότι υιοθετεί τη ρήτρα ισοδυνάμων, που αποτελούσε πάγια θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και δεσμεύθηκε για θεσμικές αλλαγές στα εργασιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι πέτυχε ό,τι ήταν δυνατόν να επιτευχθεί και μόλις ξεπεραστεί ο «κάβος», θα έχουν τη δυνατότητα όλοι μαζί να προχωρήσουν σε μια διαφορετική πολιτική. Ωστόσο, όπως φάνηκε, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν αμετακίνητος σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, συζητούν τις τελευταίες ώρες και για τη στάση που θα πρέπει να υιοθετηθεί έναντι του κ. Κουβέλη και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση σε περίπτωση που καταψηφίσει τα μέτρα. Μέχρι στιγμής ο Πρωθυπουργός δεν έχει θέσει δημοσίως το θέμα, αλλά οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν σκέψεις -ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας- μήπως καταστεί δυνατό να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση παρότι θα καταψηφίσει τα μέτρα.
Ομως στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τουλάχιστον δύο βουλευτές -οι Νικήτας Κακλαμάνης και Αδωνις Γεωργιάδης- έθεσαν θέμα εξόδου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν ψηφίσει τα μέτρα. Ανάλογο είναι το κλίμα και στο ΠΑΣΟΚ όπως φάνηκε από τη χθεσινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου που άφηνε αιχμές κατά του Φώτη Κουβέλη ότι υπεκφεύγει και κρύβεται :
«Θέλουμε η ΔΗΜΑΡ να μείνει μέσα στο κυβερνητικό σχήμα και θα καταβάλουμε μέχρι τέλους κάθε δυνατή προσπάθεια.
Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πάρα πολλές δυσκολίες και εντάσεις, γιατί οι αποφάσεις είναι δύσκολες και το κόστος μεγάλο. Η εμπειρία είναι τραυματική και για το κόμμα και για τα στελέχη του. Αλλά δεν παίζουμε με την τύχη της χώρας, δεν υπεκφεύγουμε, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε μισόλογα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».
Το ίδιο στίγμα δόθηκε και από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να προχωράμε μαζί στα εύκολα και χώρια στα δύσκολα» ούτε να ζητάμε «να ξαποστάσουμε γιατί θα κλονιστούν οι αρχές μας».
Μετρούν τις ψήφους
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα είναι «μπετόν» και δεν θα υπάρξουν διαρροές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εφησυχασμός. Μάλιστα ορισμένοι θυμίζουν τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και σημειώθηκαν 20 ανταρσίες και διαγραφές στο δεύτερο μνημόνιο, που οδήγησαν τους αντάρτες στη δημιουργία του κόμματος Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ ήδη κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις «γαλάζιους» υπόπτους στην παρούσα φάση.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προβάλλει το δίλημμα «μέτρα ή χάος, ευρώ ή δραχμή» και θα επιχειρήσει ως την ύστατη στιγμή να αλλάξει τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Επίσης δεν αποκλείεται να γίνει και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πριν από την ψηφοφορία.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν υπολογισμούς για τον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική και δεν αποκλείουν την ύπαρξη απωλειών, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος συνεχίζει τις επαφές του με τους αντάρτες του κόμματος ενώ στην Ιπποκράτους έχει χτυπήσει κόκκινο η αγωνία αφού το εσωκομματικό μέτωπο παραμένει θολό. Μέχρι στιγμής δύο από τους συνολικά 33 βουλευτές έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος άλλων τεσσάρων στελεχών, των Κώστα Σκανδαλίδη, Μάρκου Μπόλαρη, Θεοδώρας Τζάκρη και Γιάννη Κουτσούκου, οι οποίοι έχουν ψηφίσει όλα τα προηγούμενα Μνημόνια και παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί αντιδρούν αιφνιδιαστικά.
Πόσες είναι οι ψήφοι
Η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι, μετά τις διαγραφές :
ΝΔ 127
ΠΑΣΟΚ 32 (μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μιχάλη Κασσή) άρα αθροίζουν 159
Υπάρχει η εκτίμηση για 5 απώλειες από το ΠαΣοΚ και σε αυτό το σενάριο θα αθροίσουν:
ΝΔ 127
ΠΑΣΟΚ 27 = 154, οπότε και περνάει το πολυνομοσχέδιο.
Σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ να δηλώσει «παρών» τότε αρκούν 151 ψήφοι.
Αν επιλεγεί η αποχή από τη ΔΗΜΑΡ, το πακέτο των μέτρων μπορεί να εγκριθεί και με μικρότερη πλειοψηφία, με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα κρίνεται από τους παρόντες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε περίπτωση αποχής της ΔΗΜΑΡ η αναγκαία πλειοψηφία πέφτει στους 142 βουλευτές.
Ωστόσο, στην περίπτωση που το πακέτο εγκριθεί με λιγότερες από 151 ψήφους, τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης των μέτρων και πραγματικής δυνατότητας της κυβέρνησης για την εφαρμογή τους.