Όσοι αυτές τις ημέρες συνομιλούν με πολύ γνωστά «παπανδρεϊκά» στελέχη θυμούνται μέρες... 2007. Τότε που ο σημερινός Πρωθυπουργός και τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κέρδιζε την εσωκομματική αντιπαράθεση έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου αξιοποιώντας κυρίως δύο επιχειρήματα: Το επίθετο «Παπανδρέου» και το «φάντασμα» των διαπλεκόμενων συμφερόντων που επιδιώκουν να ποδηγετήσουν το ΠΑΣΟΚ, εκφραστή των οποίων εμφάνιζε τον συνδιεκδικητή του για την προεδρία του Κινήματος κ. Βενιζέλο.Ο συνδυασμός των δύο χτύπησε το «μαλακό υπογάστριο» της συνείδησης του μέσου παπανδρεϊκού πασόκου και κατέστησε τον Γιώργο Παπανδρέου νικητή και τροπαιούχο. Το τελευταίο διάστημα, περίπου τα ίδια επιχειρήματα διατυπώνονται από την πλευρά των συνεργατών του πρωθυπουργού. «Εκδότες, καναλάρχες, θέλουν να μας σπρώξουν σε εκλογές αλλά ο Παπανδρέου αντιστέκεται. Τα συμφέροντα αυτά, θέλουν να επιβληθούν στο πολιτικό σύστημα με στημένες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ισοδύναμους και... αδύναμους για να περάσουν όσα θέλουν, γνωρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί την επόμενη ημέρα να χάσουν ότι Μέσα Ενημέρωσης διαθέτουν...» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Σ' αυτή την προσπάθεια βρίσκουν και πρόθυμους μέσα από το ΠΑΣΟΚ» και αναφέρουν ονόματα υπουργών και βουλευτών οι οποίοι – κατά την άποψη τους – «παίζουν το παιχνίδι τους ζητώντας κυβερνήσεις εκ προσωπικοτήτων ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες». Είναι προφανές ότι ήδη έχει αρχίσει να στήνεται ένα σκηνικό αντίστοιχο με εκείνο του 2009. Από κανέναν δεν πέρασε απαρατήρητη εξάλλου η φράση του Γιώργου Παπανδρέου χθες, από του βήματος του ΣΕΒ: «Πολλοί προσπαθούν σήμερα να απαξιώσουν την προσπάθεια της πατρίδας μας. Με αυτή την Ελλάδα, όμως, τελειώνουμε. Οι κανόνες αλλάζουν, όπως αλλάζουν και οι προτεραιότητες, τουλάχιστον όσο εγώ είμαι εδώ. Το μοναδικό για το οποίο αγωνίζομαι είναι η Ελλάδα και οι πολίτες της. Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός και κανένας άλλος». Και λίγο παρακάτω όπου διεμήνυσε: «Η Ελλάδα και θα σωθεί και θα αλλάξει. Και όσο είμαι εδώ τίποτε άλλο δε με απασχολεί». Κάποιοι, υποστηρίζουν ότι αυτή η αναφορά είχε την έννοια της προειδοποίησης σε όσους απεργάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της απομάκρυνσης του από την Πρωθυπουργία. Ήδη στη ΝΔ άλλωστε έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών οι οποίες – εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και δεν υπάρξει αυτοδυναμία- θα οδηγήσουν σε τύπου συγκυβέρνηση ή έστω στην ψήφο ανοχής της ΝΔ, με την προϋπόθεση να υπάρξει άλλος Πρωθυπουργός. Για την ώρα πάντως, στην Ιπποκράτους διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός.
Ωστόσο όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες καθώς ο προγραμματισμός που έχει συζητηθεί στο Μαξίμου περιλαμβάνει τρείς κρίσιμους σταθμούς:
1. Την διαπραγμάτευση με την τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας φτάνουν σήμερα στην Αθήνα. Επί δέκα ημέρες θα ξεσκονίζουν κωδικό προς κωδικό όλα τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου. Η τρόικα πρέπει να δώσει το πράσινο φως τόσο για το Μεσοπρόθεσμο όσο και να συμφωνήσει με την Ελλάδα ότι θα καταβληθούν οι επόμενες δόσεις του δανείου. Δεδομένου ότι «λεφτά υπάρχουν μέχρι τον Ιούλιο» όπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο και αποκάλυψε η iefimerida, εφόσον υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αυτές, πάμε για χρεοκοπία. «Κατεβάζουμε ρολά, στάση πληρωμών» όπως γλαφυρά περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών στο ΣΚΑΪ αυτή την προοπτική. Σ' αυτό το ζοφερό ενδεχόμενο είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα διαλύσει τη Βουλή και θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.
2. Την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Θα κατατεθεί στη Βουλή 6 ή 9 Ιουνίου θα γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και θα έρθει προς ψήφιση μάλλον στις 19 ή 20 Ιουνίου. Στο Μαξίμου δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι θα υπερψηφιστούν τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν δημοσίως διατυπώσει τις ενστάσεις τους. Σε μια τέτοια περίπτωση ο δρόμος προς τις κάλπες μοιάζει μονόδρομος.
3. Εφόσον τα δύο προηγούμενα ορόσημα περάσουν χωρίς πρόβλημα, τότε η επόμενη κίνηση του Πρωθυπουργού θα είναι ανασχηματισμός. Με ριζικές αλλαγές προσώπων – στα οποία θα περιλαμβάνονται και πρόσωπα-έκπληξη αλλά και διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο συντονισμού και αποτελεσματικότητας.