Τη δική τους γλώσσα αποκτούν τα ρομπότ με τη βοήθεια των «δημιουργών» τους προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ευκολότερα στο χώρο, να είναι πιο «έξυπνα» και να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω του ερευνητικού προγράμματος Lingodroid.
Στο πρόγραμμα Lingodroid, επικεφαλής του οποίου είναι η δρ Ρουθ Σουλτς του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, τα ρομπότ παράγουν διαφορετικούς ήχους ανάλογα, με το μέρος που επισκέπτονται, και οι οποιοι χρησιμεύουν ως λέξεις που στη συνέχεια μοιράζονται με άλλα ρομπότ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έγιναν πειράματα με ρομπότ εφοδιασμένα με ροδάκια, κάμερα, λέιζερ και σόναρ, όπως επίσης μικρόφωνο και ηχεία για να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Όταν βρίσκονται σε νέο μέρος (που δεν έχει όνομα στη γλώσσα τους) του δίνουν όνομα με την παραγωγή ενός τυχαίου συνδυασμού ήχων. Ακολουθεί μια επικοινωνία μεταξύ τους έτσι ώστε να καταλήξουν στο τελικό όνομα που θα δοθεί στο μέρος. Έτσι μπορούν να αναφέρονται και σε μέρη που δεν έχουν βρεθεί ποτέ επειδή έχουν δημιουργήσει λέξη γι’ αυτό.
Τα ρομπότ λοιπόν αποκτούν δικό τους λεξικό ώστε να «συνεννοούνται» καλύτερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ανθρώπινες λέξεις είναι σύνθετες για τα ρομπότ τα οποία διευκολύνονται πολύ με την παραγωγή δικών τους «απλών» λέξεων.
Πηγή: www.tvxs.gr