Στη δημόσια συζήτηση μπήκε αίφνης η υπόθεση του δημοψηφίσματος. Πρόκειται για μια ιδέα με την οποία «φλερτάρει» πάγια ο Γιώργος Παπανδρέου. Άλλωστε το δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Λισσαβόνας ήταν η αφορμή να διαγράψει τον προκάτοχο του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη... Το θέμα έβγαλε αορίστως ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν πήρε δημοσιότητα αφού το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στην «φοροκαταιγίδα». Χθες το βράδυ, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το αν πρέπει να μείνουμε εντός ευρώ, συνεργάτες του Πρωθυπουργού άρχισαν να «ζυμώνουν» την υπόθεση «δημοψήφισμα» δείχνοντας ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή να μπει στην ατζέντα της καθημερινότητας. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, μετά την έξοδο του από το Προεδρικό μέγαρο όπου ενημέρωσε τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το σκέπτεται μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης μιας ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και του κυβερνώντος κόμματος και των άλλων πολιτικών δυνάμεων «και βεβαίως του ελληνικού λαού». Απέφυγε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα περί δημοψηφίσματος.
Παρ' όλα αυτά, όταν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου καλούνταν να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις (για ποιο θέμα, πότε κτλ) απέφευγαν να μιλήσουν συγκεκριμένα λέγοντας απλώς ότι «μπορεί να είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση». Φυσικά δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο δεν πρόκειται να γίνει, είναι αυτονόητο ότι – με οποιοδήποτε ερώτημα και αν ετίθετο το δίλημμα – ο ελληνικός λαός θα το καταψήφιζε.
Εξάλλου χαρακτηριστικές ήταν και οι δλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή ότι "δεν υπάρχει απόφαση, ούτε σκέψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο θέμα", ενώ συμπλήρωσε πως αν και "ο πρωθυπουργός έχει πει ότι όπου χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και συμφωνίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα", διευκρίνισε ωστόσο ότι ούτε τα νέα μέτρα ούτε το περσινό Μνημόνιο είναι θέματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Η μόνη περίπτωση θα ήταν να έχει καταλήξει ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει αδιέξοδο και να υιοθετηθεί ένα «χαμένο εκ των προτέρων» δημοψήφισμα ως εύσχημος τρόπος για αποχώρηση του. Έτσι για την ώρα, αναζητούνται ο τρόπος, η μέθοδος και το τάιμινγκ για να προωθηθεί μια τέτοια λύση εφόσον τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο. Κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αφορά το Σύμφωνο για το Ευρώ ή τα φορολογικά. Πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη θέση για συγκεκριμένο δημοψήφισμα» και πως «χρειάζεται διαδικασίες και επεξεργασία ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι κάτι άμεσο και αποφασισμένο».