Το στραπάτσο του πρώην υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος επιχείρησε να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο- έκτρωμα για τις συντάξεις του Δημοσίου και έφαγε «πόρτα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σκέπτεται και. ιδρώνει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο απέκτησε δύο ισχυρούς πονοκεφάλους.
Ο πρώτος έχει να κάνει καθαρά με το διαδικαστικό, δηλαδή το εάν θα επιμείνει να συμπεριλάβει τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις στο πολυσυζητημένο πολυνομοσχέδιο, κινδυνεύοντας με ακυρότητα, όπως τουλάχιστον προειδοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο δεύτερος είναι ακόμα πιο έντονος και μάλλον δεν δέχεται. ίαση, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβητεί τη «καρδιά» των ρυθμίσεων, το εάν δηλαδή ξεπερνάνε τη κόκκινη γραμμή της συνταγματικότητας. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Ελεγκτικό Συνέδριο δήλωναν ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικό Συνέδριο δεν δεσμεύουν τον νομοθέτη, όπως επίσης ότι πολλές φορές στο παρελθόν το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέφραζε ανάλογες επιφυλάξεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια απόφαση σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στο εσωτερικό των κυβερνητικών εταίρων, ενώ όπως τονίζουν έμπειροι νομικοί δίνει «πάτημα» για προσφυγές με σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές.
Από τις αποφάσεις του Ελεγκτικό Συνέδριο της 30ης και 31ης Οκτωβρίου αναδείχθηκε, επίσης, η ασυνεννοησία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως η κλιμάκωση των μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Όπως φαίνεται από τις εν λόγω αποφάσεις, η κυβέρνηση ενημέρωσε κατ' αρχήν για τη πρόθεση της να μειώσει τις συντάξεις με 3 συντελεστές (5%, 10% και 15%) αλλά μέσα σε διάστημα μόλις 24 ωρών άλλαξε γνώμη και ενημέρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για 5 συντελεστές (5%, 10%, 15%, 20%, 25%), ενισχύοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που ήθελαν το υπουργείο Εργασίας να επιμένει στη κλίμακα των 5 συντελεστών και το υπουργείο Οικονομικών να επιμένει στη κλίμακα των 3 συντελεστών!!!