Στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - iefimerida.gr

Στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή προκαλούν στην κυβέρνηση οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και η στάση της ΔΗΜΑΡ.

Το «αλαλούμ» που επικράτησε στις ψηφοφορίες της Τετάρτης για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περί αποκρατικοποιήσεων και η καταψήφιση άρθρων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλάζει τους συσχετισμούς και δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ο αναβρασμός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η αδυναμία του Ευάγγελου Βενιζέλου να ελέγξει το κόμμα του προκαλούν νευρική κρίση στο πρωθυπουργικό γραφείο. Και αυτό γιατί την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή τα νέα μέτρα αλλά και ο προϋπολογισμός. Με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην απόλυτα αρνητική της θέση για τα εργασιακά, οι «απώλειες» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες ψηφοφορίες, δημιουργούν ερωτήματα για το κατά πόσο θα σχηματιστεί η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να περάσει το νέο πακέτο των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς επιμένει στην θέση του ότι τα μέτρα θα έρθουν στην Βουλή σε ένα άρθρο και τονίζει χαρακτηριστικά πως «η πορεία είναι ευθεία και δεν κάνουμε πίσω». Ωστόσο η αριθμητικοί συσχετισμοί είναι ιδιαίτερα προβληματικοί για την κυβέρνηση καθώς η ΝΔ έχει 127 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 32 (μετά την διαγραφή του Μιχάλη Κασσή), από τους οποίους όμως περίπου πέντε έως έξι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπερψηφίσουν το πακέτο των 13,5 δισ. και τα εργασιακά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιμετωπίζει εσωκομματική τρικυμία καθώς μία σειρά από βουλευτές, αρνήθηκαν να δεσμευτούν για την στάση τους στην Βουλή παρά την προειδοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «θα διαγραφεί όποιος καταψηφίσει τα μέτρα».

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι το κόμμα της θα «αναλάβει το κόστος των δύσκολων αποφάσεων» τονίζοντας παράλληλα πως «αυτό δεν μπορεί να είναι παρά το τελευταίο πακέτο μέτρων».

Η ΔΗΜΑΡ πάντως δεν δείχνει να κάνει βήμα πίσω όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της. Επιμένει ωστόσο ότι η καταψήφιση των εργασιακών από τους βουλευτές της δεν θα σημάνει αποχώρηση από την κυβέρνηση. Εξαίρεση ίσως η περίπτωση του Σπύρου Λυκούδη ο οποίος δήλωσε πως «εάν αρνηθούμε το ενιαίο πακέτο ίσως προκύψουν άλλα ενδεχόμενα για την ΔΗΜΑΡ».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την Πέμπτη την βεβαιότητα πως τα μέτρα θα περάσουν προσθέτοντας πως δεν είναι ανήσυχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ