Αρνητικά απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο ερώτημα έαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο, έλαβε την «λίστα Λαγκάρντ».
Ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως είπε δεν έλαβε καμία ενημέρωση σχετικά με την λίστα, ούτε από τ6ον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, από την διασταύρωση των στοιχείων στην λίστα με τους πάνω από 54.000 Έλληνες που έβγαλαν περισσότερα από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό εμφανίζονται να μην δικαιολογούνται οι καταθέσεις τους από τα εισοδήματα τους και τις επόμενες μέρες θα φύγουν επιστολές και θα κληθούν να τα δικαιολογήσουν ή να πληρώσουν.
Ο Γιάννης Στουρνάρας παράλληλα είπε: «δεν παρέλαβα καμία λίστα όταν ανέλαβα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Κανείς δεν με ενημέρωσε σχετικά με τη λίστα, ούτε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης».
«Δεν είχα κανένα έναυσμα νωρίτερα. Πρώτη φορά έμαθα περίπου στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν έγινε ο σχετικός θόρυβος και ερωτήθηκα από τους «Financial Times» για το θέμα», είπε επίσης, ενώ συμπλήρωσε πως στα «μέσα Οκτωβρίου, έστειλα επιστολή στον Γάλλο ομόλογο μου ζητώντας του να σταλεί η λίστα Λαγκάρντ. Δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση».
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών, όπως είπε, ρώτησε «το ΣΔΟΕ αν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής της λίστας και μου απάντησαν αρνητικά».
«Με επιστολή του ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με ρώτησε αν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης και του απάντησα αρνητικά», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες πιο κρίσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ ενώ έδωσε έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής κάνοντας λόγο για μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητικό το θέμα των υπεράκτιων εταιρειών, τόνισε ότι μόνο με διεθνή συνεργασία μπορεί να εξεταστεί ενώ σημείωσε ότι οι νομικοί του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν προσεκτικά το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί νομοθετικά το θέμα των υπεράκτιων εταιρειών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ζητήσαμε βοήθεια για το θέμα των υπεράκτιων εταιριών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει συλλέξει πληροφορίες και σύντομα πιστεύουμε πως θα μπορούμε να το εξετάσουμε γιατί πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Είναι πρόκληση πράγματι. Από τη συμφωνία που θα κάνουμε με την Ελβετία θα αποδειχθεί πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Η Ελβετία πιέζεται και από την Γερμανία και από τη Γαλλία. Θέλω να είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός σε ότι αφορά το τραπεζικό απόρρητο. Οι νομικοί μας στο υπουργείο Οικονομικών το μελετάνε για να δούμε πως μπορούμε να το ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα. Μόνο όμως με διεθνή συνεργασία μπορούμε να το κάνουμε».
«Η διαπραγμάτευση για την φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού γίνεται τώρα. Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.