Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και έκανε λόγο για «εκβιασμό» και «προσπάθεια πόλωσης» του ελληνικού λαού, ενώ τόνισε ότι η αποδέσμευση απ' την ΕΕ είναι κρίκος σήμερα για την χειραφέτηση του κινήματος και την ολική διαγραφή του χρέους.
Συγκεκριμένα, στην εισηγητική ομιλία της δήλωσε:
«Οι μέρες που περνάμε περικλείουν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία μικρή ή μεγαλύτερη νίκη του λαού, όσο αφορά την στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Το παν εξαρτάται απ' την υπεύθυνη, μαζική και μαχητική στάση του λαού μπροστά στην 48ωρη απεργία που πρέπει να πάρει τον χαρακτήρα ενός μαζικού ξεσηκωμού. Αλίμονο δηλαδή αν ο λαός δεν αξιοποιήσει αυτές τις μέρες για να επιβάλλει ρωγμές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ελπίδα την καταψήφιση των νέων μέτρων. Το θέμα βέβαια κρίνεται πριν απ' όλα έξω απ' τη Βουλή. Εκεί θα φανεί τι δυνατότητα υπάρχει. Χαμένη είναι η μάχη που δεν δίνεται.
Ξεκαθαρίζουμε όμως το εξής σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Η καταψήφιση των μέτρων, ακόμα η μαζική καταδίκη των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης δίνει προοπτική στον λαό και ελπίδα στον βαθμό που ο λαός αποβάλλει κάθε φόβο, κάθε μοιρολατρία ή αν θέλετε και κάθε αυταπάτη όσο αφορά την ένταξη, την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και όχι μόνο στην ευρωζώνη. Ακριβώς η νίκη που μπορεί να έχει ο λαός, που μπορεί, που είναι πιθανόν, που επιδιώκουμε αν θέλετε εμείς να έχει, δεν πρέπει να αλλοιωθεί, δεν πρέπει να χάσει τη δυναμική της κάτω απ' τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς της κυβέρνησης, των κομμάτων και της ΕΕ όσο αφορά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο απ' την ευρωζώνη ή την εκταμίευση της μιας, της άλλης και της επόμενης δόσης.
Ο λαός πρέπει να ξέρει το εξής πράγμα: Οτι κάθε ρωγμή που ο ίδιος θα επιβάλλει με την αντεπίθεσή του, στο βαθμό που αυτή η ρωγμή δεν εντάσσεται σε μια γενική πολιτική ρήξης και ανατροπής, το πολιτικό σύστημα μπορεί αυτή τη ρωγμή να την καλύπτει, να την κλείνει. Έχει εφεδρείες ακόμα στα χέρια του δυστυχώς, τέτοιες εφεδρείες είναι η πόλωση που θέλει να επιβάλλει μέσα στον ελληνικό λαό, το νέο δίλημμα, κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη δυνατότητα το σύστημα να αξιοποιήσει τη «Χρυσή Αυγή» ως δήθεν μια ανερχόμενη δύναμη ή το λεγόμενο σύνθημα «ενότητα της αριστεράς».
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και όλους εκείνους που ταλαντεύονται, δεν έχουν αποφασίσει, προβληματίζονται, δεν έχουν ακόμα πειστεί, να κατανοήσουν ότι η γραμμή της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ είναι κυριολεκτικά κρίκος σήμερα για την χειραφέτηση του κινήματος, για να μην είναι με την πλάτη στον τοίχο, για να υπάρξει μια θετική νικηφόρα πορεία. Ταυτόχρονα το αίτημα της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, της πλήρους δηλαδή απαλλαγής της Ελλάδας, του ελληνικού λαού στην πραγματικότητα απ' την ΕΕ, πρέπει να συνδεθεί με την απόφαση για οριστική διαγραφή του χρέους και για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Αυτό το τρίπτυχο σήμερα είναι που συνιστά την ριζική εναλλακτική λύση. Σημασία δεν έχει σήμερα ποια κυβέρνηση ή ποιο κόμμα ξέρει να κυβερνά, έχει πυγμή να κυβερνά ή είναι έτοιμο να κυβερνήσει, σήμερα ακούσαμε κι αυτή τη συζήτηση για το ποιο κόμμα είναι έτοιμο. Αυτό που κρίνεται σήμερα, είναι ποια η εναλλακτική λύση, η ριζική εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη ο λαός. Κι αν θέλετε κάθε ψηφοφορία σήμερα μέσα στη Βουλή ή κι έξω απ' τη Βουλή, κάθε επιλογή, πρέπει να έχει ως κριτήριο ποια είναι η φιλολαϊκή διέξοδος απ' την κρίση. Γιατί γενικά διέξοδος απ' την κρίση, εδώ που τα λέμε, δεν λέει τίποτα. Υπάρχουν δύο δρόμοι διεξόδου απ' την κρίση. Ο δρόμος που γνωρίζουμε σήμερα που έχει πάρα πολλές αντιφάσεις και δεν περπατάει ούτε και στα πλαίσια αυτού του συστήματος που έχει ιστορικά όρια, αλλά το κυριότερο είναι η διέξοδος απ' την κρίση υπέρ του λαού. Είτε θα είναι υπέρ των μονοπωλίων είτε υπέρ του λαού. Δεν υπάρχει πολιτική που να συνδυάσει και την διατήρηση των μονοπωλίων και την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τέτοια γραμμή δεν υπάρχει παρά μόνο στις διακηρύξεις των κομμάτων, είτε της ΝΔ υπέρ των μονοπωλίων είτε του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων που έχουν πολιτική μισό - μισό, και τα μονοπώλια και ο λαός».
Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, διατηρώντας την ίδια στάση και αναλύοντας την άποψή της για τα πολιτικά τεκταινόμενα:
Όταν ρωτήθηκε για το πως βλέπει τις εξελίξεις των πραγμάτων, όταν αναφέρεται σε αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης, η κα Παπαρήγα απάντησε:
«Το αδιέξοδο καταρχήν αφορά στον λαό. Ότι υπάρχει δυσκολία διαχείρισης της κρίσης και των συνεπειών της το ζούμε σήμερα και αυτό φαίνεται και στο γεγονός ότι η κρίση κρατάει χρόνια. Έχουν επεξεργαστεί διάφορες επιλογές, δεν έφεραν αποτέλεσμα ούτε για το ίδιο το σύστημα, και κυρίως συνοψίζονται οι διαφορές, οι αντιθέσεις και οι επιλογές ανάμεσα σε δύο μείγματα, είτε δηλαδή να συνεχιστεί αυτή η πολιτική για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, είτε να ακολουθηθεί μια πολιτική επεκτατική, όπου το αντιδραστικό αστικό κράτος τροφοδοτεί τους επιχειρηματίες με χρήματα και τις τράπεζες προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Πρόκειται για λύσεις και η μία και η άλλη δοκιμασμένες και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι, ανεξάρτητα απ' τις διαφορές, ότι προβλέπονται νέα μνημόνια, νέα λιτότητα, νέα βάσανα για τους λαούς. Δεν πρόκειται με τη μια ή την άλλη λύση να γυρίσουμε ούτε στο 2009, ούτε στο 2002 που κοροϊδεύουν τον λαό κάποια κόμματα. Ό,τι έχει παρθεί μέχρι τώρα θα μείνει σταθερό και θα προστίθενται συνεχώς και άλλα μέτρα. Η προοπτική; Είτε να προχωρήσει και να βαθύνει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με τη μορφή ας πούμε Ομοσπονδίας, είτε να επέλθει διάσπαση και να χωριστεί σε κομμάτια και να γίνουν νέες συμμαχίες. Αλλά και η πρώτη επιλογή της ομοσπονδιοποίησης θα μεγαλώσει την απόσταση στην καπιταλιστική ανάπτυξη των κρατών – μελών, που σημαίνει ότι και να προχωρήσει, πάλι θα καλλιεργηθεί το έδαφος για φυγόκεντρες δυνάμεις. Αλλά κοιτάξτε να δείτε τα αδιέξοδα του συστήματος μπορούν να βρουν μια διέξοδο προσωρινή αν οι λαοί υποταχθούν».
Ρωτήθηκε επίσης για την δήλωσή της σχετικά με την «αξιοποίηση της Χρυσής Αυγής» και απάντησε:
«Παραδείγματος χάριν, να χρησιμοποιηθεί εκλογικά. Δηλαδή αυτοί που ψήφιζαν «Χρυσή Αυγή» να ψηφίσουν τη ΝΔ για να υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ ή η ΝΔ να έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να μην εξαρτάται από συμμαχίες και να μην κινδυνεύει αυτή η πλειοψηφία απ' το αν κάποιος ή κάποιοι βουλευτές δεν ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο ή ένα άρθρο. Η άλλη πλευρά είναι η εξής: Ενισχύστε μια αριστερή κυβέρνηση, για να μην δυναμώσει η «Χρυσή Αυγή». Αρα προοδευτικοί άνθρωποι, αριστεροί, κομμουνιστές ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να σας γλυτώσει απ' τη «Χρυσή Αυγή». Αυτό το έχουμε δει και σε προηγούμενες εκλογές στη Γαλλία, πώς χρησιμοποιήθηκε το κόμμα του Λεπέν και μια δυναμική που έδειχνε για να ξαναβγεί ο Σιράκ, για να ξαναβγεί ο Σαρκοζί κ.λπ. Αυτά είναι δοκιμασμένα σενάρια, σε πολλές χώρες, πώς δηλαδή χρησιμοποιείται από δυνάμεις του συστήματος με διαφορές στη διαχείριση ή διαφορές προέλευσης, για να υφαρπάξουν και να εκβιάσουν τον λαό πώς θα ψηφίσει στην κάλπη».