Δημοσιεύτηκε ο πληρέστερος χάρτης της παγκόσμιας γενετικής ανθρώπινης ποικιλομορφίας - iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε ο πληρέστερος χάρτης της παγκόσμιας γενετικής ανθρώπινης ποικιλομορφίας

Δημοσιεύτηκε ο πληρέστερος χάρτης της παγκόσμιας γενετικής ανθρώπινης ποικιλομορ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «1.000 Genomes Project», η μεγαλύτερη επιστημονική διεθνής κοινότητα δημοσίευσε πρόσφατα την πλήρη ανάλυση του γενετικού υλικού 1.092 ανθρώπων από 14 χώρες, δημιουργώντας έτσι τον αναλυτικότερο μέχρι σήμερα «χάρτη» των εκατομμυρίων γονιδιακών παραλλαγών που εντοπίζονται στους ανθρώπους του πλανήτη μας.

Το επίτευγμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και συμπληρώνει την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος που έγινε το 2003, ενώ αναμένεται να συμβάλει στην διερεύνηση των γενετικών αιτιών διαφόρων πολύπλοκων ασθενειών και να βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων τρόπων θεραπείας τους.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιλ ΜακΒιν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εργάζονταν επί πέντε χρόνια, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές προόδους που επιτρέπουν την όλο και πιο γρήγορη ανάγνωση του γενετικού υλικού.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιέχουν το 99% όλων των γενετικών ποικιλομορφιών (γονιδιακών παραλλαγών) που συναντώνται στους πληθυσμούς, της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ανατολικής Ασίας και της Αφρικής, ενώ συμπεριλαμβάνουν ακόμα και εκείνες οι σπάνιες ποικιλομορφίες που συμβαίνουν μόνο στο 1% των ανθρώπων κάθε χώρας.

Εκτός από τη γενετική ανάλυση, το «Πρόγραμμα των 1.000 Γονιδιωμάτων» έχει φυλάξει και δείγματα κυττάρων από τους 1092 ανθρώπους των οποίων ανέλυσε το DNA, κάτι που θα διευκολύνει τις μελλοντικές επιστημονικές έρευνες, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι διαπιστώσεις που έγιναν κατά την καταγραφή και ταξινόμηση των στοιχείων.

Μία από τις διαπιστώσεις του προγράμματος είναι ότι ορισμένες από τις σπανιότερες γενετικές παραλλαγές εμφανίζονται συνήθως σε σχετικά απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές και οι πιο ασυνήθιστες μεταλλάξεις, αυτές που υπάρχουν μόλις στο 0,1% των ανθρώπων παγκοσμίως, τείνουν να συγκεντρώνονται σε επιμέρους χώρες.

Συγκεκριμένα τις περισσότερες σπάνιες μεταλλάξεις φάνηκε ότι περιέχει το γενετικό υλικό των Ισπανών, των Φινλανδών και των Αφροαμερικανών. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάλυση έδειξε ότι στην πραγματικότητα όλοι οι υγιείς άνθρωποι σε οποιαδήποτε χώρα φέρουν στο DNA τους κάποιες σπάνιες και δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Επόμενο βήμα του «1.000 Genome Project» θα είναι η ανάγνωση του γονιδιώματος άλλων 1.500 ώστε ο συνολικός αριθμός των αναγνωσμένων γονιδιωμάτων να ξεπεράσει τα 2.500 και να καλυφθούν και άλλες περιοχές της Γης (π.χ. η Ινδία) από πλευράς γενετικής ανάλυσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ