Αν, όπως εμείς, περνάτε από τους πάγκους της λαϊκής και σας φωνάζει ο άφθονος φρέσκος αρακάς, αλλά δεν ξέρετε τι ακριβώς να τον κάνετε, ιδού μια συνταγή του Άγγελου Ρέντουλα για κάτι διαφορετικό, από το gastronomosonline.gr.
- 600 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, αγοράζουμε περισσότερο γιατί κατά το καθάρισμα έχουμε αρκετή φύρα)
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα δύο
- 1 μεγάλο πράσο (το λευκό μέρος), σε μεσαίου πάχους ροδέλες
- 1 μεγάλο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, σε μεσαίου πάχους ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
- 3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με τα χέρια
- 80 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, την πιπερίτσα (αν βάλουμε) και το σκόρδο. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και τα βράζουμε με μισοσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου 10-15 λεπτά. Βγάζουμε όλα τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και στο ζωμό που βράζει ρίχνουμε τον αρακά, το μισό βασιλικό (ή δυόσμο), λίγη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Τότε, αλέθουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (αρακά+ζωμό) στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις αν δεν είναι μεγάλα), προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος αν θέλουμε να δώσουμε πιο καλή υφή. Για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια και να γίνει η σούπα πιο βελούδινη, την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι-σινουά. Επαναφέρουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα και, αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και τον υπόλοιπο βασιλικό (ή δυόσμο).
Για περισσότερα πηγαίνετε εδώ.