Όλο και χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, με συνέπεια να μεγαλώνει περαιτέρω και το χρηματοδοτικό «κενό» για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ αποτελούν το έναν από τους πυλώνες του σχεδίου βιωσιμότητας, με τους έτερους δύο- τους προσδοκώμενους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα- να κλονίζονται προ πολλού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μνημονίου που υπογράφηκε από τη κυβέρνηση Παπαδήμου, έως το τέλος του 2015 τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα έπρεπε να φτάσουν στα 16 δισ ευρώ. Ωστόσο, ο νεώτερος σχεδιασμός- όπως επικαιροποιήθηκε το πλάνο με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα- περιορίζει τα προσδοκώμενα έσοδα στα 11 δισ ευρώ και μάλιστα έως το 2016!
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αφενός ότι η Τρόικα διαπιστώνει πως η επιχείρηση καταγραφής και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είναι εξαιρετικά δύσκολη αφετέρου ότι η πώληση κινητών και πολύ περισσότερο ακινήτων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποφέρει τα έσοδα των 50 δισ ευρώ, που είχαν υπολογίσει αβασάνιστα οι ελληνικές Αρχές πριν από 2 χρόνια.
Το ζήτημα είναι ότι οι αστοχίες στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων δημιουργούν πρόβλημα και στη βιωσιμότητα του Χρέους, καθώς όπως έχει υπολογίσει το ΔΝΤ, στη περίπτωση που σημειωθούν σημαντικές αποκλίσεις έναντι αυτών των στόχων, τότε το Χρέος θα παραμείνει στα επίπεδα του 130% μόνο εξ αυτού του λόγου!