Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών καλεί την ευρωζώνη να μοιραστεί το χρέος - iefimerida.gr

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών καλεί την ευρωζώνη να μοιραστεί το χρέος

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών καλεί την ευρωζώνη να μοιραστεί το χρέος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ζήτησε σήμερα από την ευρωζώνη να προχωρήσει προς την αμοιβαιοποίηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της, χωρίς να φτάσει να προτείνει την από κοινού έκδοση «ευρωομολόγων», για την οποία αναγνώρισε πως η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ την απορρίπτει κατηγορηματικά.

Σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μοσκοβισί δήλωσε «Δεν μιλάμε πλέον για ευρωομόλογα. Ξέρω ότι εδώ στη Γερμανία είναι κόκκινη γραμμή για μερικούς, μεταξύ των οποίων και για τη σημερινή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «Αυτό που εννοώ είναι ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί το θέμα του χρέους και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί και από τα 17 μέλη της ευρωζώνης, ώστε να συγκεντρωθούν μερικά εργαλεία βραχυπρόθεσμης κρατικής χρηματοδότησης για να γίνει ένα πρώτο βήμα προς κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους»

Ο Μοσκοβισί υποστηρίζει μια πρόταση του 2011 για εργαλεία κοινής έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους για την νομισματική ζώνη, γνωστά ως "Eurobills", τα οποία ωστόσο η Μέρκελ είχε περιλάβει σ' ένα κατάλογο ιδεών τις οποίες είχε χαρακτηρίσει «οικονομικά εσφαλμένες και αντιπαραγωγικές».

Ο Μοσκοβισί και ο Σόιμπλε υποστήριξαν αμφότεροι την ιδέα ενός ειδικού προϋπολογισμού για τα 17 μέλη της ευρωζώνης, παράλληλα με τον προϋπολογισμό για την 27μελή ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί σαν «αυτόματος σταθεροποιητής σε θέματα που είναι σημαντικά για την επιτυχία της νομισματικής ένωσής μας» και ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι «Ένας τέτοιος προϋπολογισμός, κατά την άποψή μου, δεν θα ήταν μια αντιγραφή του υφιστάμενου προϋπολογισμού των 27 της ΕΕ»

Την υποστήριξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να κέρδισε η πρόταση του Σόιμπλε να δοθούν ριζικά εκτεταμένες εξουσίες στον ευρωπαίο επίτροπο για νομισματικές υποθέσεις, όπως μετέδωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός τόνισε πως, αν δοθούν στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν οι ίδιες νομικές εξουσίες που έχει ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, «η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα είχε πολλή περισσότερη αξιοπιστία»

Ο Μοσκοβισί και ο Σόιμπλε κάλεσαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη του κράτη της ευρωζώνης να λειτουργούν χωριστά στα θέματα που αφορούν το ενιαίο νόμισμα, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να λυθούν βασικά προβλήματα που επιβραδύνουν τη λήψη αποφάσεων.

Οι Σόιμπλε και Μοσκοβισί θα πραγματοποιούσαν σύντομη ιδιωτική συνάντηση στις 11 π.μ. (12:00 ώρα Ελλάδας) πριν από μια διάσκεψη, αύριο μέσω τηλεφώνου, των υπουργικών εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης σχετικά με τα αποτελέσματα της αποστολής της Τρόικας στην Ελλάδα, ωστόσο ο Μοσκοβισί, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι θα συζητούσε με τον Σόιμπλε για την Ελλάδα, παρά μόνο δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καταληκτική φάση των διαπραγματεύσεων»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ