Η πρωτότυπη αλχημιστική τεχνολογία που χρησιμοποιεί μία μικρή γαλλική εταιρία, προβλέπεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, αφού οι ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο που "μετατρέπει" το νερό -και μάλιστα το ακάθαρτο- σε χρυσάφι.
Συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή, της εταιρίας Magpie Polymers, ανακτά μικροσκοπικά ίχνη χρυσού και οποιουδήποτε άλλου σπάνιου και πολύτιμου μετάλλου (πλατίνας, παλλάδιου κ.α.) από την ειδική επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η εταιρία διαθέτει ένα μικρό εργοστάσιο στην περιοχή Σεν- Πιέρ- λε- Νεμούρ, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας και η τεχνολογία που εφαρμόζει, ανακαλύφθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού το 2007.
H μέθοδος βασίζεται στη χρήση σφαιριδίων πλαστικής ρητίνης, που φιλτράρουν τα υγρά απόβλητα. Τα υπολείμματα πολύτιμων μετάλλων προσκολλώνται πάνω στα σφαιρίδια και έτσι διαχωρίζονται αυτόματα από το υγρό στο οποίο βρίσκονται.
Επίσης η μέθοδος αυτή αποδεικνύεται και ιδιαίτερα οικονομοκή, αφού μόλις ένα λίτρο αυτής της ρητίνης μπορεί να «καθαρίσει» πέντε έως δέκα κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων και να ανακτήσει 50 έως 100 γραμμάρια πολύτιμων μετάλλων, αξίας 3.000 έως 5.000 ευρώ.
Η τεχνολογία της Magpie μπορεί να αξιοποιηθεί επίσης και για τον καθαρισμό του νερού από επιβλαβή μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κοβάλτιο, ο χαλκός και το ουράνιο, ωστόσο το πρόβλημα, με αυτά τα μέταλλα, παρόλο που υπάρχουν διαλυμένα σε μεγαλύτερες ποσότητες και η ανάκτησή τους θα ήταν πιο εύκολη, είναι ότι κανείς δεν θέλει να πληρώσει για κάτι που δεν έχει αξία.
Η μικρή γαλλική εταιρία, με προσωπικό μόλις έξι ατόμων, ευελπιστεί ότι θα έχει έσοδα σχεδόν 1 εκατ. ευρώ το 2013 και 15 εκατ. ευρώ σε μια τετραετία., ενώ δεν αποκαλύπτει τους πελάτες της, οι οποίοι όπως δήλωσε, βρίσκονται σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία και σύντομα στη Γερμανία και την Ισπανία).