Ανοιχτό παράθυρο νέας συζήτησης του προγράμματος «Αριάδνη» άφησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά από τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου.
Σύμφωνα με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής, το υπουργείο Εργασίας δείχνει να προτιμά ένα σύστημα που εφαρμοζόταν στην Ελλάδα επί Τουρκοκρατίας και να επιβάλλει πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 50-60 ευρώ στον πολίτη για κάθε ληξιαρχική πράξη, 5 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία ετησίως και 10 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για μια συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα.
Ο βουλευτής αντιπροτείνει την εφαρμογή ισχύοντος νόμου ο οποίος προβλέπει ότι με την έκδοση μιας απλής ΚΥΑ θα μπορούσε να υπάρξει καθολική εφαρμογή στα ληξιαρχεία άμεσα και ανέξοδα του συστήματος, που η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έχει έτοιμο εδώ και 6 μήνες. Μόνη προϋπόθεση τα ληξιαρχεία να έχουν υπολογιστή και ίντερνετ. Αλλά και αυτά που δεν έχουν, μπορούν να αποστέλλουν e-mail ή φαξ στην ΗΔΙΚΑ, η οποία καταχωρεί τα στοιχεία και ενημερώνει τα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμα να προβλέπει, για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να αποκτήσουν- και όσα ληξιαρχεία δεν διαθέτουν ήδη- υπολογιστές και σύνδεση με το ίντερνετ, την συμμετοχή των δήμων και των ΚΕΠ, τα οποία είναι ήδη συνδεδεμένα λόγω της χορήγησης του ΑΜΚΑ με την ΗΔΙΚΑ.
Απαντώντας στην κριτική του κ.Κεδίκογλου, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «αυτή η πρόταση (Αριάδνη) δεν είναι κλισέ ούτε δογματική, είναι μια ανοιχτή πρόταση - πρόκληση για όλους, κυρίως για το πολιτικό σύστημα, να τη βρούμε».