Ο Παπανδρέου αφήνει ανοιχτή την πόρτα του δημοψηφίσματος - iefimerida.gr

Ο Παπανδρέου αφήνει ανοιχτή την πόρτα του δημοψηφίσματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ.Παπανδρέου στις δηλώσεις του αμέσως μετά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δηλώνοντας "Είμαι απολύτως ανοιχτός σε κάθε ιδέα και πρόταση από τα πολιτικά κόμματα και τους υπεύθυνους φορείς, αρκεί να έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχει θέσει η χώρα." Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι, παρά τις προφητείες, οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο και έχουν επιτευχθεί δύσκολοι στόχοι σε μια δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα και δήλωσε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές προτεραιότητά του είναι η εθνική συνεννόηση. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και σιγουριά του κόσμου, να παραμείνει η Ελλάδα συμμέτοχη στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε μάλιστα ότι θα επιδιώξει οι αποφάσεις να υλοποιηθούν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από το λαό και τα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός σήμερα το πρωί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για το περιεχόμενο των χθεσινών συναντήσεων του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

"Έχω βγάλει το συμπέρασμα από τις χθεσινές συναντήσεις ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος και πάρα πολλές προτάσεις δημιουργικές, αναπτυξιακές, δίκαιες, αποτελεσματικές, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να ενταχθούν μέσα στους στόχους με πολιτική βούληση όλων μας, για να πετύχουμε την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της χώρας που είναι τα ελλείμματα και το χρέος", ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις χθεσινές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν γίνει σύντομα, η Ελλάδα θα βρεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ανησυχία του είναι μεγάλη και επισήμανε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι της κοινωνικής συνοχής, που απαιτεί αυτή τη στιγμή την εθνική συνεννόηση.

Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι "τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να ενισχυθούν γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει. Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε".

"Γι' αυτό ζητάμε από όλους δημιουργικές και δίκαιες προτάσεις για να αντιμνετωπίσουμε το μεγάλο θέμα του ελλείμματος και να προστατεύσουμε τους αδύναμους", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι αν δεν προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το φάσμα της χρεοκοπίας θα επανέλθει για τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το είχε αναφέρει ως προοπτική, χαρακτηρίζοντάς το ως «ενδιαφέρουσα ιδέα». Την ίδια γνώμη έχουν και αρκετοί κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι ωστόσο διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη σχετική απόφαση. «Εξετάζουμε να χρησιμοποιήσουμε και το εργαλείο αυτό - αν χρειαστεί. Φυσικά για μείζονα θέματα με απευθείας προσφυγή στον πολίτη, ώστε να καταγράφεται η άποψή του και να προκύπτουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις» σημείωνε μιλώντας στην iefimerida κυβερνητικό στέλεχος. Απέφευγε ωστόσο να την συσχετίσει με την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος πρότεινε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, πριν λίγες ώρες δημοψήφισμα για το «εθνικό μας διακύβευμα" όπως το χαρακτήρισε: "Προχωρούμε στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη ή αποχωρούμε και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας;" ήταν η πρόταση του.

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός πετάει για το Παρίσι και τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ, με τη δική του "τρόικα", τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Δρούτσα και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατά την 24ωρη παραμονή του εκεί, θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, αλλά και στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του Οργανισμού, ενώ θα παρέμβει σε συζήτηση με θέμα «Ξεπερνώντας την καταιγίδα – Μαθήματα από τους ηγέτες» και θα παρακαθίσει στο δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων ηγετών. Χωρίς ακόμα να έχει προγραμματιστεί κάποια επίσημη συνάντησή του, δεν αποκλείεται να έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί (με τον οποίο επιχειρήθηκε να κλειστεί ραντεβού όλο το προηγούμενο διάστημα), όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Εφόσον παραβρεθούν στη Σύνοδο, θα επιχειρηθεί να δει και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, το όνομα της οποίας "παίζει" και για την ηγεσία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ