Ασυνήθιστα πολύ χρόνο παίρνει η αξιολόγηση της κατάστασης από την Τρόικα, η έκθεση της οποίας θα κρίνει το άμεσο μέλλον της Ελλάδας.
Για τις άμεσες επιπτώσεις στην απόφαση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια κάνει λόγο δημοσίευμα της Deutsche Velle, επισημαίνοντας τις διάφορες εικασίες που έχουν αρχίσει να προκύπτουν εξαιτίας της καθυστέρησής της.
Από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τους εκπροσώπους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και τους ηγέτες κρατών-μελών, όλοι τηρούν «σιγή ιχθύος», παρακάμπτοντας διπλωματικά κάθε ερώτηση δημοσιογράφου που αναφέρεται στο θέμα της Ελλάδας και της επικείμενης έκθεσης.
Αρχικά, η τελική εκδοχή της έκθεσης επρόκειτο να δημοσιευτεί στις αρχές του Οκτώβρη – κάτι που δεν συνέβη ποτέ – με τις αρχές Νοέμβρη να θεωρούνται πλέον η επόμενη πιθανή καταληκτική ημερομηνία.
Μέχρι τότε, όπως συνέβη και σε προηγούμενες επισκέψεις επιθεώρησης, οι ελεγκτές της Τρόικα έχουν δείξει πως είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν το στόμα τους ερμητικά κλειστό.
Που μπορεί να οφείλεται, όμως, αυτή η καθυστέρηση; Σε ενδεχόμενες διενέξεις και διχασμούς στους κόλπους της Τρόικα ως προς το ποια οδός πρέπει να ακολουθηθεί; Ας μην ξεχνάμε πως η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι τρεις διαφορετικοί θεσμοί με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, διαφορετικό σκεπτικό και διαφορετικά συμφέροντα.
Μπορεί λοιπόν η Τρόικα να ενεργεί ως ομάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν μείζονες ή ελάσσονες διαφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελούν και την αιτία της καθυστέρησης.
Από την άλλη, πολλοί θεωρούν πως ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση είναι η αναμονή των αμερικανικών εκλογών, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην κρίση της Ευρωζώνης, ανησυχώντας πως μία αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην επανεκλογή του.