Ειδικοί περιβαλλοντολόγοι και γεωλόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών, προτού ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας BP και η ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στον ήδη εύθραυστο βόρειο πόλο.
Ασφαλείς επιχειρήσεις γεώτρησης και εξόρυξης πετρελαίου δεν υπάρχουν. Όπου κι αν αυτές λαμβάνουν χώρα, οι κίνδυνοι για το πληττόμενο οικοσύστημα είναι μεγάλοι, πολλώ δε μάλλον στην περιοχή της Αρκτικής, όπου οι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες συνθήκες καθιστούν τέτοιου τύπου επεμβάσεις ακόμη πιο περίπλοκες και επιβλαβείς.
Ωκεανολόγοι από την αμερικανική επιτροπή ερευνών για την Αρκτική εξηγούν ότι ενδεχόμενες γεωτρήσεις, διαρροές και καθαρισμοί μπορεί να επιφέρουν απροσδόκητες επιπτώσεις εξαιτίας του ακραίου ψύχους, των δυνατών ανέμων και της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πάγοι.
Επιπλέον, οι επιστήμονες δίνουν έμφαση στην κατάσταση του θαλάσσιου στρώματος πάγου, το οποίο λιώνει με τόσο ταχείς ρυθμούς που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η κατανόηση των φυσικών, χημικών και βιολογικών περιβαλλοντικών παραγόντων.
Με τη μείωση του εύρους του στρώματος θαλάσσιου πάγου και την αύξηση της θερμοκρασίας, η βάση του οικοσυστήματος έχει ήδη διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό ώστε να μην είναι σε θέση οι επιστήμονες να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη μελλοντική συμπεριφορά του.
Σύμφωνα με την αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση, το 13% των ανεκμετάλλευτων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου «εμφωλεύει» κάτω από το ταχέως αφανιζόμενο στρώμα πάγου του βόρειου πόλου, τον οποίο «εποφθαλμιά» η Ρωσο-Βρετανική σύμπραξη, τη στιγμή που όχι μόνο περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και πολλές πετρελαϊκές εταιρείες κάνουν λόγο για τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις τις οποίες θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Πηγή: Deutsche Velle