Το νέο ελληνικό πακέτο και η επαναγορά ομολόγων στο Εuroworking Group - iefimerida.gr

Το νέο ελληνικό πακέτο και η επαναγορά ομολόγων στο Εuroworking Group

Εuroworking Group: Επί τάπητος τα σενάρια για νέο ελληνικό πακέτο και για την επ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επίκεντρο των διεργασιών του EuroWorking Group τίθεται το ελληνικό ζήτημα με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό τρίτο πακέτο για την Ελλάδα να προμηνύουν τη στάση της Γερμανίας.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στη συνεδρίαση του EuroWorking Group από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητή κ.Τσακλόγλου ο οποίες και μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη συζήτηση αναμένεται να εξεταστεί κι ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων του ελληνικού χρέους που διατηρούν στην κατοχή τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα αξιολογηθεί η προοπτική επαναγοράς των ομολογών από την Ελλάδα στις τρέχουσες χαμηλές τιμές μέσω δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Η επαναγορά των ομολόγων του δημοσίου χρέους από τον εκδότη τους, δηλαδή την ελληνική κυβέρνηση, θα προκαλέσει την αυτόματη διαγραφή μέρους του χρέους που αναλογεί στη διαφορά της ονομαστικής αξίας των ομολόγων με την τιμή αγοράς τους.

Αντιδρά το IIF

Tην πλήρη αντίθεση του σε μια τέτοια προοπτική κοινοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα ο οποίος αντιπρότεινε τη μείωση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους.

Όπως εξήγησε ο Νταλάρα, «η καλύτερη χρήση πρόσθετων κεφαλαίων από την Ευρωζώνη για την κάλυψη του κενού της κενό χρηματοδότησης θα ήταν η μείωση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους και όχι η χρήση τους για την επαναγορά χρέους σε τρέχουσες τιμές. Τέτοιες λύσεις δεν απευθύνονται στην καρδιά του προβλήματος σήμερα».

Παράθυρο για τρίτο πακέτο από τον Σόιμπλε

Το γερμανικό κοινοβούλιο πιθανότατα θα περνούσε ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα εάν ήταν αναγκαίο, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαν Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit όπως μετέδωσε χθες το Dow Jones Newswires.

Ο Σόιμπλε αναφέρει πάντως ότι δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες για το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα μέχρι να είναι έτοιμη η αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

To αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ