Εντολές στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουν αμέσως στη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου έδωσε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα ως την επόμενη Τετάρτη. Ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και αποφάσισε να προχωρήσει στα επόμενα κυβερνητικά βήματα ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει ο Φώτης Κουβέλης.
Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού αναμένουν ως σήμερα το μεσημέρι να υπάρξει καθαρή απάντηση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ και ευελπιστούν ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει ο Φώτης Κουβέλης για το μέλλον και τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης η οριστική ρήξη θα αποφευχθεί.
Ανησυχίες για την τρικομματική κυβέρνηση
Ως αργά χθες το βράδυ το αδιέξοδο δεν είχε ξεπεραστεί και η ΔΗΜΑΡ εμφανιζόταν αμετακίνητη στην άρνησή της να στηρίξει οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά, παρά τις παραχωρήσεις που υπήρξαν από την πλευρά της Τρόικα.
Το σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει παρά τις αμφιταλαντεύσεις της ΔΗΜΑΡ έκανε γνωστό χθες το βράδυ στον Δημήτρη Χατζησωκράτη ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος του γνωστοποίησε παράλληλα ότι δεν μπορούν να απομονωθούν τα εργασιακά από το πακέτο των μέτρων ώστε να διευκολυνθούν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και να καταψηφίσουν μόνον αυτά. Οπως εξήγησε ο κ. Σταμάτης αυτή η διαδικασία θα απαξίωνε την κυβερνητική συνεργασία και θα αποτελούσε τορπίλη στα χέρια της κυβέρνησης αφού και βουλευτές άλλων κομμάτων θα μπορούσαν να διεκδικήσουν παρόμοια εξαίρεση.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ενόχλησή του για την αδιαλλαξία Κουβέλη αφού πιστεύει ότι εγκλωβίστηκε σε ένα αδιέξοδο που δεν άφηνε περιθώρια ελιγμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του και μιλώντας στη Βουλή είπε ότι ότι η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ είναι «περί όνου σκιάς», φράση που με τη σειρά της προκάλεσε δυσαρέσκεια στο επιτελείο Κουβέλη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις για την επόμενη ημέρα της τρικομματικής κυβέρνησης γιατί αν ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ καταψηφίσουν το Μνημόνιο η αποχώρησή της από το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ένα σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά θα βρεθεί απομονωμένο στην συνείδηση του κόσμου με ολόκληρη την αντιπολίτευση απέναντι. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μια συνεκτική κοινοβουλευτική ομάδα καθώς ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβητείται εντός και εκτός παράταξης.
Επιμένει στο «όχι» η ΔΗΜΑΡ
Ενα κατηγορηματικό «όχι» στα εργασιακά ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες το βράδυ ο Φώτης Κουβέλης στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Εντούτοις η ΔΗΜΑΡ κατέβαλε προσπάθειες χθες να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο και επιδόθηκε σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και με το επιτελείο του Πρωθυπουργού.
Για την ΔΗΜΑΡ τρία ήταν τα αποδεκτά σενάρια :
1. Να αποσύρει η Τρόικα όλες τις απαιτήσεις της για τα εργασιακά
2. Να μετατεθεί η συζήτηση για τα εργασιακά για αργότερα
3. Να κατατεθούν ξεχωριστά νομοσχέδια ώστε να βρεθεί μια οδός διαφυγής για τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θα μπορούσαν να τα καταψηφίσουν.
Και τα τρία απορρίφθηκαν από την Τρόικα και την κυβέρνηση. Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης αναμένεται να συνεχίσει και σήμερα τις διαβουλεύσεις με τον Δημήτρη Σταμάτη στο γραφείο του Πρωθυπουργού αφού η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι «η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν έκλεισε».
Κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ κατέβαλαν, πάντως, χθες, φιλότιμες προσπάθειες να αποδείξουν ότι δεν τορπιλίζουν τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης. Ο Σπύρος Λυκούδης επιχείρησε μάλιστα να επαναβεβαιώσει τη βούληση του κόμματος να πετύχει η κυβέρνηση : «Βεβαίως, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση ξέροντας ότι σε πάρα πολλά ζητήματα έχουμε κάνει υποχωρήσεις» είπε μιλώντας στο Βήμα FM. Και πρόσθεσε μια συβιλλυκή πρόβλεψη:
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση για να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον, ούτε όμως πιστεύουμε οι είναι μια κυβέρνηση η οποία πρέπει να πάει να ψηφίσει μια συμφωνία και να σηκωθεί να φύγει μετά. Διότι οι εναλλακτικές λύσεις επιτρέψτε μου να πω ότι είναι λύσεις που, τουλάχιστον προσωπικά, με ανησυχούν και με τρομάζουν».
Ο ρόλος του Βενιζέλου ως διαμεσολαβητής
Στο ΠΑΣΟΚ το τοπίο δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε χθες να μεταπείσει τον Φώτη Κουβέλη δύο φορές ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος για τα εργασιακά, όμως το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών δεν δημοσιοποιήθηκε.
Ο κ. Βενιζέλος είχε ήδη διαμηνύσει στον Πρωθυπουργό ότι δεν συμφωνεί να κατατεθούν δύο ξεχωριστά νομοσχέδια αλλά ότι πρέπει να κατατεθούν σε μία και μοναδική ψηφοφορία. Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι τα μέτρα πρέπει να φτάσουν στην ολομέλεια της βουλής ως ένα ενιαία πακέτο γιατί διαφορετικά οι απανωτές ψηφοφορίες μπορεί να οδηγήσουν σε διαρροές και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Στην Ιπποκράτους εκφράζονται φόβοι ότι πέραν των δύο βουλευτών Θόδωρου Παραστρατίδη και Μιχάλη Κασσή που δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα θα υπάρξουν πιθανόν και άλλοι που θα αποτολμήσουν. Γι'αυτό ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να φέρει τα μέτρα σε ενιαίο νομοσχέδιο και να μην υποχωρήσει στο αίτημα της ΔΗΜΑΡ για ξεχωριστά νομοσχέδια αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ «να βγάζει μονίμως το φίδι από την την τρύπα».
Εντούτοις η στάση που θα κρατήσει τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ξεκάθαρη αφού παραμένει η θέση ότι τα μέτρα ή θα ψηφιστούν και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ή από κανέναν. Το υπενθύμισε εξάλλου η εκπρόσωπος του κόμματος Φώφη Γεννηματά η οποία δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο θα εκτιμηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και η σχετική απόφαση θα τους δεσμεύει όλους. Πολλοί εκτιμούν πάντως ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν τα μέτρα θέτοντας διλήμματα αφού στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει τότε θα πέσει η κυβέρνηση και δεν θα εκταμιευτεί η δόση.
Χρονοδιάγραμμα
Το πακέτο με τις περικοπές των 13,5 δισ. ευρώ, τα διαρθρωτικά μέτρα και τα εργασιακά θα προωθηθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα σε ένα άρθρο και με την διαδικασία του κατεπείγοντος με στόχο να ψηφιστεί ως την Τετάρτη.
Αμέσως μετά θα κατατεθεί ο προυπολογισμός με όλες τις προβλέψεις από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα έχουν εγκριθεί για το 2013 και τα οποία ακόμη συζητώνται και γίνονται προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής. Ο προυπολογισμός θα ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.