Υστατη ολονύκτια προσπάθεια να πεισθεί ο Κουβέλης για τα εργασιακά - iefimerida.gr

Υστατη ολονύκτια προσπάθεια να πεισθεί ο Κουβέλης για τα εργασιακά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγώνα δρόμου δίνει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για το Euroworking group της Πέμπτης οπότε και η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και περικοπών προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως πρέπει να συμφωνήσει η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης που επιμένει να διατηρεί αδιάλλακτη στάση και να μην ψηφίζει τις αλλαγές στα εργασιακά.

Στις 20:30 και ενόσω συνεδρίαζε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ ο κ. Βενιζέλος μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Κουβέλη προσπαθώντας να τον πείσει να άρει τις αντιρρήσεις του και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως ο κ. Κουβέλης επιμένει στην άποψη του να καταψηφίσει το πακέτο των εργασιακών. Αργά το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε και δεύτερη φορά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ επιχειρώντας να τον μεταπείσει. Ωστόσο ο κ. Κουβέλης ήταν ανένδοτος.

«Όχι, όχι, όχι Βαγγέλη. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει και αυτά που πράττει» φέρεται να είπε ο κ. Κουβέλης στον κ. Βενιζέλο τονίζοντάς του πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά.

Παρόλα αυτά ο κ. Κουβέλης άφησε ανοιχτή κάποια χαραμάδα να τα ψηφίσει, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη συνομιλία του με τον κ. Κουβέλη. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ωστόσο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από την Πέμπτη, καθώς ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί το πρωί για τις ΗΠΑ. Πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειές του μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών από εκεί που θα βρίσκεται.

Η ΔΗΜΑΡ θέλει να «παγώσει» τα εργασιακά

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΗΜΑΡ θεωρεί βιαστικές τις κινήσεις του κ. Στουρνάρα, καθώς επιθυμεί το θέμα των εργασιακών να συζητηθεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, δηλαδή αυτό του πρωθυπουργού. Επιπλέον θεωρεί κρίσιμο το θέμα να μην περάσουν τελικά οι καταργήσεις των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και να ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την κυβέρνηση.

Έτσι η Αγίου Κωνσταντίνου προκρίνει προσωρινό «πάγωμα» των εργασιακών και αποσύνδεσή τους από την καταβολή της δόσης. Κάτι τέτοιο είναι εφικτ όμόνο αν κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο οι αλλαγές στα εργασιακά ώστε να υπάρξει ηρεμία στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο, την Τετάρτη το απόγευμα έγινε γνωστό ότι τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση σε ένα νομοσχέδιο και σε ένα άρθρο.

«Βράζουν» οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά εύφλεκτο, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι σε αναβρασμό. Στη Νέα Δημοκρατία μετά τις διαγραφές Νικολόπουλου και Σταυρογιάννη μετρούν πλέον 127 βουλευτές και στο ΠΑΣΟΚ 33 βουλευτές. Ο αριθμός αυτός είναι ικανοποιητικός προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο εκτιμάται πως κάτι τέτοιο θα τραυματίσει σημαντικά την εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η τελική στάση των βουλευτών καθώς υπάρχουν έντονες διεργασίες στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ενώ πολλοί δεν αποκλείουν και «εκπλήξεις» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ