Μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, του στομάχου ή του οισοφάγου, έχουν οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, υποστηρίζει νέα αμερικανο-κινεζική έρευνα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Γουέι Ζενγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, μελέτησαν πάνω από 69.000 Κινέζες μέσης και τρίτης ηλικίας επί μια δεκαετία και διαπίστωσαν ότι όσες έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος, ενώ ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για όσες έπιναν καθημερινά πράσινο τσάι για πάνω από 20 χρόνια, αφού οι πιθανότητες εμφανίζονταν μειωμένες κατά 27% έως 29%.
Επίσης, σε μία προσπάθεια να συνδέσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, με την γενικότερη υγεινή ζωή, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία για την υπόλοιπη διατροφή των γυναικών, το βαθμό που ασκούνταν σωματικά, το βάρος τους, το ιατρικό ιστορικό τους κ.λπ. Ωστόσο ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη όλοι οι ανωτέρω παράγοντες, συνέχισε να ισχύει η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού και στον μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.
Εργαστηριακά πειράματα παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι πράγματι το πράσινο τσάι έχει εν δυνάμει αντικαρκινική δράση, πιθανότατα χάρη σε ορισμένες αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην εμφάνιση καρκίνου.
Ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, αφού αυτού του είδους το τσάι πρέπει να πίνεται σε μέτριες ποσότητες, καθώς περιέχει καφεΐνη, η οποία θα μπορούσε να πειράξει ορισμένους ανθρώπους, ενώ μεταξύ άλλων περιέχει βιταμίνη Κ, που μειώνει τη δράση φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά του αίματος.