Την έγκριση της συμφωνίας για τις περικοπές των 13,5 δισ. ευρώ καθώς και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την Βουλή κρίνει ως τα επόμενα κρίσιμα βήματα στην ανάλυσή της η Eurobank προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αυξήσει το ύψος της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ με άλλα 13,5 δισ. καθώς αναμένεται να ζητήσει την καταβολή τόσο την δόση των 5,5 δισ. που προβλέπεται από το Β' Πρόγραμμα Σταθεροποίησης του Σεπτεμβρίου όσο και του Δεκεμβρίου.
«Αναμένουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο ημέρες» επισημαίνεται στην ανάλυση της Eurobank. Παράλληλα προστίθεται πως «η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα μέτρα συνολικού ύψους €13,5 δισ. μαζί με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των €31,3 δισ.».
Επιπλέον στην ανάλυση τονίζεται πως ήδη οι ελληνικές αρχές έχουν υποβάλει το αίτημα καταβολής περισσοτέρων χρημάτων, καθώς και το ότι οι δανειστές δεν έχουν δώσει καμία απάντηση προς το παρόν. «Θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι οι δανειστές μας θα απολέσουν τόσο εύκολα ένα μοχλό πίεσης ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» τονίζει η Eurobank.
Η καταβολή αυτών των δόσεων σύμφωνα με την Eurobank πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια. «Αναμένουμε ότι το συνολικό ποσό των 45,1 δισ. (31,3+5,5+8,3) θα καταβληθεί τμηματικά με βάση την πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζει σχετικά.
Το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των δόσεων
Η Eurobank αναφέρει τα εξής:
«Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το σύνολο της συμφωνίας πρέπει να εγκριθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Η συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν είναι εξασφαλισμένη αφού ήδη τα δύο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας έχουν εκφράσει επιφυλάξεις όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έχει ήδη προγραμματιστεί για την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012.
Η συμφωνία αναμένεται να συζητηθεί στο Euro Working Group στις 25 και στις 29 Οκτωβρίου 2012. Η τελική συμφωνία θα εγκριθεί είτε από ένα έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα είτε από το τακτικό Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου 2012. Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες.
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο στις αρχές Νοέμβρη 2012 (την επόμενη εβδομάδα) και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την 12η Νοεμβρίου 2012 μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2013. Η ψήφιση της τελικής συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012, κατείχε τις 182 από τις 300 έδρες του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ΝΔ: 129, ΠΑΣΟΚ: 33, ΔΗΜΑΡ: 20).
Ενόψει όμως της επερχόμενης ψηφοφορίας άρχισαν να σημειώνονται οι πρώτες απώλειες.
Ήδη ένας βουλευτής της ΝΔ διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος επειδή δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα ενώ ένας βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ανεξαρτητοποιήθηκε για τον ίδιο λόγο.
Αναμένουμε ότι στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις όποιες απώλειες ψήφων».