Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο και τελευταίο προεδρικό ντιμπέϊτ [εικόνες] - iefimerida.gr

Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο και τελευταίο προεδρικό ντιμπέϊτ [εικόνες]

Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο και τελευταίο προεδρικό ντιμπέϊτ [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιθετικός και δυναμικός εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ, το οποίο κινήθηκε γύρω από θέματα εξωτερικής πολιτικής και ο Ομπάμα παρουσίασε τον Μιτ Ρόμνεϊ, ως ανεπαρκή και αναποφάσιστο, ενώ ο ίδιος ανακηρύχθηκε νικητής με 48% έναντι 40%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ ήρθαν για τρίτη φορά αντιμέτωποι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στο ντιμπέιτ που έγινε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λιν του Μπόκα Ρατόν, βόρεια του Μαϊάμι.

Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης ο Ομπάμα υποτίμησε τις ρητορικές ικανότητες και τις απόψεις του αντιπάλου του υποστηρίζοντας ότι «Κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, κάνετε λάθος». «Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος από το 2009 προσπαθεί για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Ομπάμα, αφόπλισε τον αντίπαλό του, αποδεικνύοντας ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, φάσκει και αντιφάσκει στις προεκλογικές του δηλώσεις: «Αρχικά είπατε ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα λέτε ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας» τού είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος αποκάλεσε τη Ρωσία τον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ και έκανε λόγο για απομεινάρια του ψυχρού πολέμου, ο Πρόεδρος Ομπάμα απάντησε ειρωνικά λέγοντας ότι «Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του ΄80»

Εξίσου ειρωνικά απάντησε επίσης και όταν ο Ρόμνεϊ ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δεν διέθετε ποτέ λιγότερα πλοία από το 1917, θυμίζοντάς του ότι οι ΗΠΑ «έχουν επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες»

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα στον αγώνα εναντίον της Αλ Κάιντα, «Τον συγχαίρω για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και για τον πόλεμο κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα . Αλλά δεν θα τα καταφέρουμε μόνο με τους σκοτωμούς»

Ο Μιτ Ρόμνεϊ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση Ομπάμα, έμεινε άπραγη στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ωστόσο ο Ομπάμα απάντησε υποσχόμενος ότι «Οσο θα είμαι πρόεδρος, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο» ενώ διαβεβαίωσε ότι, εάν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό του.

«Συμφωνώντας με τον Ομπάμα σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ρόμνεϊ τήρησε σώφρονα στάση και προσπάθησε να μετατοπίσει τη συζήτηση σε οικονομικά θέματα, στα οποία θεωρεί ότι είναι πιο ικανός», δήλωσε η Ντότι Λιντς καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του American University.

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θεωρούνται αποφασιστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της επιλογής των Αμερικανών ψηφοφόρων, εκτός εκτάκτων καταστάσεων, ωστόσο στην 90λεπτη μονομαχία δεν αναφέρθηκε καθόλου η Ευρώπη και η οικονομική κρίση.

Πλέον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ομπάμα και ο Ρόμνεϊ ισοβαθμούν σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προβάδισμα σε πολιτείες όπως το Οχάιο.

Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο και τελευταίο προεδρικό ντιμπέϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο και τελευταίο προεδρικό ντιμπέϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο και τελευταίο προεδρικό ντιμπέϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο και τελευταίο προεδρικό ντιμπέϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο και τελευταίο προεδρικό ντιμπέϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ