Στη δίνη της πτώσης και της παρακμής μοιάζει να στροβιλίζεται η Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο η δύσκολη θέση της, επιδεινούμενη από τη διαρκή «δίαιτα λιτότητας», παρομοιάζεται με εκείνη των ΗΠΑ και της Γερμανίας της δεκαετίας του '30, την εποχή δηλαδή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
Με τα ολοένα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας να υπονομεύουν την ανάπτυξη – τη στιγμή που μέσω αυτών επιχειρείται η εξισορρόπηση των προϋπολογισμών, η εξάλειψη των ελλειμμάτων και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας – αυτό που επιτυγχάνεται είναι η δημιουργία ενός φαύλου κύκλου αναγκαίων αλλά υπονομευτικών για την παραγωγικότητα μέτρων.
Οι τριγμοί και οι εντάσεις που έχουν προκληθεί στον κοινωνικό ιστό της χώρας, λόγω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, της βαριάς φορολόγησης και των άλλων αντιλαϊκών μέτρων, διαμορφώνουν μία πολύ εύθραυστη όσο και συγκρουσιακή πολιτική κατάσταση η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θυμίζει έντονα το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας του '30 με τους εθνικοσοσιαλιστές από τη μία και τους αριστερο-μαρξιστές από την άλλη.
«Η εμπειρία από την κοινωνικο-οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930 δείχνει πώς πρέπει πρωτίστως να τονωθεί η οικονομία», λέει ο Βασίλης Μοναστηριώτης, λέκτορας πολιτικής οικονομίας στο London School of Economics. Και προσθέτει: «Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εφήμερο που θα περάσει με το πέρας της κρίσης. Η κατάσταση, μάλιστα, καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνη, εάν η άνοδος αυτή της ακροδεξιάς επιφέρει κάποιου είδους επιδείνωση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της: την Τουρκία και τη FYROM».
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικής στο Βίσμπαντεν, τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1929, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 34%, οδηγώντας στην κατάληψη της Καγκελαρίας από τον Χίτλερ το 1933, αναφέρει το δημοσίευμα κάνοντας άμεση αναφορά στη σχέση παραλληλίας μεταξύ των δύο χωρών τότε και τώρα.