Η Τουρκία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε φυλακισμένους δημοσιογράφους όπως αναφέρεται σε έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καταγγέλλει «μια από τις πιο εκτεταμένες επιχειρήσεις καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στην πρόσφατη ιστορία»
Η CPJ έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και στο δημοσίευμά της παραθέτει 76 ονόματα δημοσιογράφων οι οποίοι ήταν φυλακισμένοι στην Τουρκία την 1η Αυγούστου, και τουλάχιστον οι 61 από αυτούς φυλακίστηκαν για δημοσιεύματά τους ή για συλλογή πληροφοριών.
Όσο για τους υπόλοιπους 15 δημοσιογράφους, οι λόγοι φυλάκισής τους είναι αρκετά ασαφείς και απαιτείται βαθύτερη έρευνα, τονίζει η CPJ.
Όπως προκύπτει από τα αριθμητικά στοιχεία, η Τουρκία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων, ξεπερνώντας ακόμα και το Ιράν, την Ερυθραία και την Κίνα.
Η Επιτροπή τονίζει οτι «η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφαρμόζει μια από τις πιο εκτεταμένες εκστρατείες καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στην πρόσφατη ιστορία» και καταγγέλλει εκτός από τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων, τις «τακτικές πιέσεων για την επιβολή αυτολογοκρισίας» στις εκδόσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 70% των φυλακισμένων δημοσιογράφων κρατούνται για τις υποτιθέμενες σχέσεις τους με τους κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι υπόλοιποι κρατούνται για υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε παράνομες οργανώσεις ή σε σχέδια για πραξικοπήματα.
«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται για τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες» τονίζεται στο δημοσίευμα στο οποίο η κυβέρνηση ζητάει τροποποίηση σε βάθος των νόμων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή του Τύπου.