Τα τρία σενάρια για το νέο «κούρεμα» του ελληνικού Χρέους - iefimerida.gr

Τα τρία σενάρια για το νέο «κούρεμα» του ελληνικού Χρέους

Τα τρία σενάρια για το νέο «κούρεμα» του ελληνικού Χρέους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις διαπραγματεύσεις για τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν τεθεί από τη Τρόικα ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο στο παρασκήνιο γίνονται θυελλώδεις διαβουλεύσεις για το πώς θα διευθετηθεί το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους που αποτελεί σε κάθε περίπτωση αναγκαία συνθήκη ειδικά για το ΔΝΤ, έτσι ώστε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Με φόντο την τελευταία ανακοίνωση της Τρόικα, σύμφωνα με την οποία «χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας»- μια αναφορά που σαφώς παραπέμπει στο «κενό» λόγω της επιμήκυνσης αλλά και στο «κενό» που δημιουργεί ο διαφαινόμενος εκτροχιασμός του Χρέους- υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε με νόημα ότι «δεν υπάρχει ζήτημα», συμπληρώνοντας ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το θέμα θα αντιμετωπιστεί, θα υπάρξει συμβιβασμός σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά στους αριθμούς, χωρίς να χρειαστεί νέα Σύνοδος».

Οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ήδη το ΔΝΤ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Βερολίνο, με δεδομένο ότι οι μακροοικονομικές αναλύσεις δείχνουν ότι το Χρέος κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα επίπεδα του 140- 150% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, θα μπορούσε να αλλάξει κατ' αρχήν το έτος αναφοράς ήτοι αντί για το 2020, να τεθεί ως χρονικό ορόσημο το 2023 ή ακόμα και το 2025, σενάριο που δεν έχει κόστος χρηματοδότησης αλλά σίγουρα θα απομακρύνει τον ορίζοντα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Το έτερο σενάριο, που αναπαράγει το γερμανικό DER SPIEGEL, αναφέρει ότι το επιτελείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επεξεργαστεί ειδικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί από τον ESM και εν συνεχεία θα επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα, τα οποία σήμερα διαπραγματεύονται περίπου στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, υπολογίζεται ότι με 10 δισ. ευρώ από τον ESM θα μπορούσαν να «αποσυρθούν» 40 δισ. ευρώ Χρέους, ωστόσο για να ενεργοποιηθεί αυτό το σχέδιο θα πρέπει να συναινέσουν οι ιδιώτες επενδυτές ήτοι να γίνει νέο «κούρεμα», πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το προηγούμενο.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες, λύση την οποία θεωρεί μονόδρομο το ΔΝΤ αλλά απορρίπτει- τουλάχιστον επί του παρόντος- το Βερολίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ