Βραδυφλεγή βόμβα για το πολιτικό σκηνικό αλλά και για τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί η αποκαλυπτική επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη για τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει επισήμως τους διεξάγοντες τη σχετική έρευνα ότι δεν βρέθηκε ούτε στο γενικό ούτε ειδικό - εμπιστευτικό πρωτόκολλο του υπουργείου Οικονομικών καμία πρωτοκόλληση της περιβόητης πλέον λίστας Λαγκάρντ με τους 1991 Ελληνες που είχαν καταθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τράπεζα HSBC, στην Ελβετία.
Η επισήμανση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, σοβαρότατη εξέλιξη που κατά πάσα βεβαιότητα θα υποχρεώσει τους εισαγγελικούς λειτουργούς να αποστείλουν στη Βουλή τη σχετική δικογραφία προκειμένου να αποφασιστεί κατά πλειοψηφία αν θα κινηθούν ή όχι οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αυτοί είναι θεωρητικά ή πρακτικά -ανάλογα με τις αποδείξεις που θα συγκεντρωθούν- οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου που αρχικά παρέλαβε τη λίστα από τη Γαλλία και Ευάγγελος Βενιζέλος που στη συνέχεια παρέλαβε και τελικά παρέδωσε τη λίστα υπό μορφή usb stick στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη. Εκτιμάται το όνομα του αντικαταστάτη του κ. Βενιζέλου Φίλιππου Σαχινίδη δεν θα περιλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία καθώς δεν προκύπτει -ως τώρα τουλάχιστον- από καμία πηγή ή μαρτυρία ότι πέρασε και από τα δικά του χέρια.
Αυτό το οποίο δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά γύρω από την πορεία και την εγκυρότητα της λίστας που τελικά παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη και τελικά αποτελεί -τουλάχιστον δικονομικά-επιβαρυντικό στοιχείο στην υπόθεση είναι τα εξής δύο στοιχεία, όπως τουλάχιστον προκύπτουν από την επιστολή του κ. Στουρνάρα.
Τον πρώτο έχει να κάνει με το ότι η λίστα Λαγκάρντ έφυγε από τη Γαλλία και παραδόθηκε στην Ελλάδα ακολουθούμενο με επίσημο έγγραφο και αριθμό πρωτοκόλλου.
Το δεύτερο αφορά το γεγονός ότι ενώ η λίστα ήρθε στη χώρα μας με τη μορφή ψηφιακού δίσκου (cd) παραδόθηκε με τη μορφή usb, άρα κάποιος τη μετέγγραψε και άρα είχε τη δυνατότητα και να την αλλοιώσει αφαιρώντας ονόματα.
Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό η ενδεχόμενη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή θα σημάνει συναγερμό καθώς η Εθνική Αντιπροσωπεία θα πρέπει να συζητήσει το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής και εκεί θα φανούν οι πραγματικές διαθέσεις της κάθε πλευράς.
Σε λάθε περίπτωση, εκτιμάται, ότι οι εξελίξεις θα «βάλουν φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό και θα πυροδοτήσουν κλίμα έντασης που θα δοκιμάσουν τη σταθερότητα της τρικομματικής κυβέρνησης.
Αυτό πάντως που αναμένεται να είναι το «κερασάκι» της υπόθεσης θα είναι η εκ νέου αποστολή της λίστας από τη Γαλλία, μετά το επίσημο αίτημα που έχει διατυπώσει ο κ. Στουρνάρας στον ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί.
Οπως είναι εύκολα κατανοητό σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έστω και ένα όνομα έχει αφαιρεθεί από τη λίστα που βρίσκεται σήμερα στη Δικαιοσύνη θα προκύψει πολιτικός σεισμός και τότε πραγματικά οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.
Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τόσο κατά την κατάθεσή του στους Οικονομικούς Εισαγγελείς, όσο και κατά τη διάρκεια των εξηγήσεων που έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή έχει επισημάνει ότι αφενός δεν είδε ποτέ το περιεχόμενο της λίστας και αφετέρου ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το ΣΔΟΕ δεν είχε κρατήσει αντίγραφό της.
Ενδεικτική όμως του κλίματος που θα επικρατήσει είναι η προχθεσινή του αναφορά κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στην Ιπποκράτους, όταν δήλωσε ότι τον χτυπάνε για τη λίστα Λαγκάρντ προκειμένου να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ. Μίλησε μάλιστα για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τη Δημοκρατική Αριστερά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου από τη δική του πλευρά έχει δηλώσει ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τη λίστα έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης που είχε στον κρατικό μηχανισμό και το ΣΔΟΕ.
Στην υπόθεση όπως είναι γνωστό εμπλέκονται και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, των οποίων οι καταθέσεις στους Οικονομικούς Εισαγγελείς εκκρεμούν, καω έχουν ζητήσει προθεσμία.