Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο - iefimerida.gr

Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία βόμβα η οποία πέρασε απαρατήρητη έριξε χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο τσάρος της οικονομίας άφησε σε μια αποστροφή του λόγου του ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με την κοινοβουλευτική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Δηλαδή η ψήφιση του ή μη από το Κοινοβούλιο να προσλάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης!

Η προσεκτική ανάγνωση του άρθρου 79 του Συντάγματος και του άρθρου 123 του Κανονισμού της Βουλής μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση:

1.Μελετά την πενθήμερη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου για να δοθεί σε όλους τους βουλευτές η δυνατότητα να εκτονωθούν από του βήματος ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένοι στους ψηφοφόρους τους.

2.Προσφεύγει στην ειδική διαδικασία ψήφισης των δαπανών -εσόδων και εξόδων- κατά υπουργείο και κατά κωδικό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ψηφίσει στην κατ' άρθρον συζήτηση όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες, αλλά και για να δοθεί διέξοδος στους διαφωνούντες βουλευτές της πλειοψηφίας να καταψηφίσουν ορισμένες κατηγορίες δαπανών για να μην εκτεθούν ανεπανόρθωτα στα μάτια του εκλογικού σώματος.

-εξετάζει το ενδεχόμενο, επειδή το Μεσοπρόθεσμο ξεπερνά τον σημερινό προϋπολογισμό, να ζητήσει (επιτρέπεται από το Σύνταγμα) την ψήφιση διετούς προϋπολογισμού. Ειδικώς από την ώρα που παραδέχθηκε ότι εξετάζει τη δραστική μείωση των αφορολόγητων ορίων εισοδημάτων, με εξαίρεση τους συνταξιούχους.

Προσεκτική αντιπαραβολή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με το Ζάππειο 2 δείχνει ότι υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων χαώδης διαφορά στο ζήτημα της φορολογίας και επ' αυτού δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση, παρατηρείται όμως κατ' αρχήν σύμπτωση στον κατάλογο των προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και σε γενικές γραμμές στο σχέδιο περιστολής των δαπανών.

Αν ωστόσο στο μεταξύ πάμε σε εκλογές, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός θεωρήσει πως όσα του "δίνει" ο Αντώνης Σαμαράς δεν συνιστούν συναίνεση, τότε όλα αυτά σχετική σημασία θα έχουν. Το μόνο που πρέπει να διερευνηθεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι αν ο Παπανδρέου θα προκηρύξει εκλογές τώρα, μετά την ψηφοφορία στην Βουλή ή θα περιμένει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου προκειμένου να αυξήσει την πίεση για συναίνεση είπε χθες βράδυ ότι "στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα" και ζήτησε να μην υποτιμάται η δημόσια συζήτηση που έχει αρχίσει για την έξοδο από την ευρωζώνη.

Σημειωτέον τέλος ότι υιοθέτησε την πρόταση Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο θα μετέχουν και ξένοι ειδικοί, χωρίς δικαίωμα βέτο όμως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ