Στην προβληματική σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν οι Financial Times, σημειώνοντας πως η υπομονή των Ευρωπαίων ηγετών έχει αρχίσει να εξαντλείται και μιλούν ανοικτά πλέον για σενάρια εξόδου της χώρας από την Ένωση.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην «παραδοσιακά» δύσκολη συνύπαρξη των ηπειρωτικών χωρών με την Βρετανία μέσα στην Ένωση και εστιάζει στις εργασίες της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. «Την ώρα που το μέλλον του ευρώ δεν είναι εξασφαλισμένο και στο επίκεντρο είναι το μέλλον της Ελλάδας και της Ισπανίας λίγοι ασχολούνται με την στάση του Ντέιβιντ Κάμερον», αναφέρει χαρακτηριστικά η οικονομική εφημερίδα.
Παρά το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται να στηρίζει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή οικογένεια εντούτοις δεν φαίνεται ότι την άποψη αυτή ενστερνίζεται και το Συντηρητικό κόμμα. «Ταυτόχρονα και ο κύριος Μίλιμπαντ δεν φαίνεται να θέλει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας υπό τον φόβο του να γίνει αντιδημοφιλής» επισημαίνουν οι Financial Times και συνεχίζουν: «Οι Ευρωπαίοι έχουν κουραστεί από τις συνεχείς απαιτήσεις της Βρετανίας να εξαιρείται από τους κανόνες της Ένωσης. Έχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν, όπως το να σώσουν το ευρώ. Αν η Βρετανία δεν θέλει να συμμετέχει, οι Ευρωπαίοι είναι πλέον πιο δεκτικοί να ακούσουν ότι θα αποχωρήσει».
Ένα βασικό πρόβλημα για τη βρετανική κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει πλέον τομείς από τους οποίους να αποσυρθεί, σχολιάζει δηκτικά η βρετανική εφημερίδα ενώ κρίνει ότι η χρήση του βέτο έχει χάσει πλέον την αξία της αφού οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να τρομάζουν πλέον. Τέλος, οι Financial Times εκτιμούν πως η Βρετανία θα οδηγηθεί σταδιακά σε μια «ειδική σχέση» με την ΕΕ, κατά το πρότυπο της Ελβετίας και της Νορβηγίας όπου θα πρέπει να εφαρμόζει κάποιο πλαίσιο αποφάσεων χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία και τα όργανα της Ένωσης.