Τι είναι αυτή η τραπεζική ένωση για την οποία σφάζονται Μέρκελ και Ολάντ - iefimerida.gr

Τι είναι αυτή η τραπεζική ένωση για την οποία σφάζονται Μέρκελ και Ολάντ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιός θα πληρώσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Τα ενδιαφερόμενα κράτη ή το ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας (ESM); Αυτό ήταν το διακύβευμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής και σε αυτό το πεδίο σφάχτηκαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Το θρίλερ κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Φρανσουά Ολάντ που θέλει να υπάρξει τραπεζική ένωση δηλαδή να πληρώνει ο ESM την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αντί τα ποσά να πηγαίνουν στο δημόσιο χρέος των ενδιαφερομένων κρατών, το μόνο που κατάφερε χθες είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το 2013 και να ολοκληρωθούν το 2014. Πρόκειται ουσιαστικά για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου τις οποίες η Ανγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να εφαρμόσει. Τον περασμένο Ιούνιο όλοι είχαν θριαμβολογήσει επειδή οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει να πληρώνει ο ESM την ανακεφαλαιοποίηση και όχι οι χρεωμένες χώρες. Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, με την Ανγκελα Μέρκελ να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και να πετάει τη μπάλα σε νέες αποφάσεις το 2014 !

Γερμανία και Γαλλία κατέληξαν πάντως χθες σε ένα συμβιβασμό για το ζήτημα. Μετά τις προειδοποιητικές βολές που αντήλλαξε το Παρίσι με το Βερολίνο, με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να στηλιτεύει τη γερμανική «απραξία» και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προτείνει το δικό του σχέδιο για την Ευρώπη, φαίνεται πως βρέθηκε τελικά η «χρυσή τομή» που θυμίζει περισσότερο ένα βαθύ ρήγμα στον πάλαι ποτέ ισχυρό γαλλο –γερμανικό άξονα που αποτελούσε την ατμομηχανή της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να ολοκληρώσουν ως το τέλος του έτους τις νομικές διαδικασίες για την ενιαία εποπτική Αρχή που θα επιβλέπει 6.000 τράπεζες στην ευρωζώνη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επίσημη δημιουργία του οργάνου αυτού η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013 και θα ολοκληρωθεί σταδιακά το 2014, όταν δηλαδή θα έχουν τελειώσει οι γερμανικές εκλογές.

Με την Αρχή αυτή θα επιτρέπεται η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας (ESM) και αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι και όχι το δημόσιο χρέος της χώρας όπου έχουν έδρα οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται. Αυτό είναι ακριβώς που θέλει να αποφύγει η Ανγκελα Μέρκελ και παίζει ένα εντατικό παιχνίδι καθυστερήσεων, προκαλώντας ρήγμα στη σχέση της με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ρήγμα γαλλο-γερμανικού άξονα

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian οι δύο ηγέτες κατέφθασαν κατηφείς στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου. Προηγουμένως είχαν προσπαθήσει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ξεχωριστή συνάντηση που είχαν στις Βρεξέλλες προτού αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η συνάντηση δεν πήγε καλά αφού η καγκελάριος Μέρκελ ακούστηκε να λέει «όχι» στον Ολάντ τρεις φορές.

Για τους Γερμανούς η δημιουργία μηχανισμών επιπλέον βοήθειας προς τις χώρες του ευρώ απαιτεί σε αντάλλαγμα τη μεταβίβαση στις Βρυξέλλες ενός τμήματος της εθνικής κυριαρχίας τους. Οι Γάλλοι αντιδρούν σε αυτή την προοπτική και κατόρθωσαν τουλάχιστον να κερδίσουν χρόνο για μετέπειτα διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ