Μόνο ως ολέθρια μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα μίας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καθώς το κόστος υπολογίζεται στα 17 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με νέα μελέτη του ομίλου οικονομικών μελετών Prognos για λογαριασμό της γερμανικής δεξαμενής σκέψης (think tank) «Bertelsmann Stiftung», κάτι τέτοιο θα σημάνει μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 17 τρισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020 και θα βυθίσει ολόκληρο τον πλανήτη σε ύφεση, με την Γαλλία να υποφέρει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται πως μόνο η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ «θα μπορούσε να αποτελέσει διαχειρίσιμη εξέλιξη», ωστόσο θα πρέπει να αποφευχθεί για να αποφευχθεί το «ντόμινο».
Η έκθεση υποστηρίζει πως η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη δεν θα έχει μεγάλες συνέπειες στην παγκόσμια. Ωστόσο σε ενδεχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση, θα αναγκάσει τα άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου να αποχωρήσουν κι εκείνα από το κοινό νόμισμα, ο αντίκτυπος θα είναι καταστροφικός.
Οι ερευνητές υπολόγισαν όχι μόνο τις απώλειες των πιστωτών που έχουν δανείσει στις πληγείσες από την κρίση χώρες, αλλά και τον αντίκτυπο μιας πιθανής κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ, στην οικονομική ανάπτυξη των 42 πιο σημαντικών βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% της παγκόσμιας οικονομίας.