Να προλάβει τις αγορές θέλησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις, που, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θέλει να έχουν δρομολογηθεί εντός του Ιουνίου, δηλαδή στο διάστημα που θα κορυφώνεται η συζήτηση για το νέο "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα. Η αρχή θα γίνει με τον ΟΤΕ, όπου ίσως και εντός της εβδομάδας το Δημόσιο θα εξασκήσει τα δικαιώματα του και όπως επισημαίνουν αναλυτές, το ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αποχωρήσει πλήρως από τον Οργανισμό αφενός διευκολύνει τις διαβουλεύσεις αφετέρου φέρνει πιο κοντά την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που θα περάσει από το "μικροσκόπιο" των αγορών, ένα 24ωρο μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα, απευθύνονται προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία:
Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (OTE): Άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option) για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και εξέταση της πώλησης επιπλέον 6%.
Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (TT): Πώληση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ καθώς και εξέταση πώλησης επιπλέον 10% κατοχής των Ελληνικών Ταχυδρομείων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εισόδου στρατηγικού επενδυτή.
Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή.
Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή.
Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών.
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Κύριοι Περιφερειακοί Λιμένες: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών.
Σε μια πρώτη αντίδραση, αναλυτές επισημαίνουν ότι η προσθήκη των ΕΛΤΑ στο "πακέτο" των άμεσων αποκρατικοποιήσεων αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, όπως επίσης η δεδηλωμένη πρόθεση πλήρους αποχώρησης από το Τ.Τ. Στον αντίποδα, η πρόθεση του Δημοσίου να διατηρήσει τον έλεγχο στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ, δείχνει αν μη τι άλλο ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι συσχετισμοί δυνάμεων, προκειμένου να πάει η υπόθεση παραπέρα. Ωστόσο, υπό την πίεση των δανειστών μας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εντυπωσιακές εξελίξεις και σ' αυτά τα μέτωπα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 που έχει οριστεί η περίοδος πώλησης των μεριδίων του κράτους.
Αναφορικά με τους στόχους των εσόδων από το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, μόνο για φέτος το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 3,5 με 5,5 δισ. ευρώ, στόχος που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά φιλόδοξος εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι επί της ουσίας βρισκόμαστε ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο. Επί της ουσίας, με εξαίρεση ΟΤΕ, ΟΛΠ- ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Τ.Τ. που βαίνουν προς άμεση πώληση, ο μεγάλος όγκος των υπολοίπων "φακέλων" στριμώχνεται στο τελευταίο 3μηνο του έτους, όπου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις του Δημοσίου στα ΕΑΣ, στα Κρατικά Λαχεία, στη ΔΕΠΑ, στη ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στη ΛΑΡΚΟ, στον ΟΔΙΕ, στο Καζίνο Πάρνηθας, στις άδειες κινητής τηλεφωνίας και πάνω απ' όλα στο πρώτο κομμάτι του Ελληνικού, όπου, όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές της κτηματαγοράς, δεν βρισκόμαστε ούτε καν στο προκαταρκτικό στάδιο αν λάβει κανείς υπόψιν τον χωροταξικό σχεδιασμό που απαιτείται για να προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές...