Με ανακοίνωση του ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ Ηλίας Μάτσικας επιτίθεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου για την απομάκρυνση του από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος αναφέρει πως τον έδιωξαν από τη θέση του προέδρου και του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ γιατί δεν άσκησε προληπτική λογοκρισία, Την ίδια στιγμή η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της υποστηρίζει πως η απομάκρυνση του ήταν μία σκευωρία.
Η ανακοίνωση του Ηλία Μάτσικα
Αγαπητοί συνάδελφοι
Όπως ήδη γνωρίζετε, με μια απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση που δεν έχει το προηγούμενό της στην υπερεκατονταετή ιστορία του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, ο υφυπουργός κ. Σ. Κεδίκογλου «αποφάσισε και διέταξε» την πρόωρη λύση της θητείας μου ως Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το ανήκουστο αιτιολογικό ότι δεν άσκησα προληπτική λογοκρισία στη δημοσιογραφική δουλειά συναδέλφων μου.
Αφού έπεσαν στο κενό οι ευθείες απειλές που είχε διατυπώσει ο ΓΓΜΕ ότι θα με απέλυε επειδή δήθεν δεν ήταν σύννομος ο διορισμός μου, τον Ιούλιο του 2010, αφού κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος η κατάφωρα φωτογραφική ρύθμιση που προώθησε στη Βουλή κατά τρόπον προκλητικά αντισυνταγματικό. ο κ. Κεδίκογλου εγκατέλειψε τα προσχήματα.
Συγκάλεσε γενική συνέλευση των μετόχων –αλήθεια ο κ. Στουρνάρας συμφωνεί;- και η οποία αποφάσισε να λήξει πρόωρα τη θητεία μου επειδή δημοσιεύτηκαν δύο τηλεγραφήματα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από συναδέλφους, οι οποίοι είχαν ως πηγή ενημέρωσή τους την κυβέρνηση και ο ένας εξ αυτών τον ίδιο τον κ. Κεδίκογλου .
Σας επισυνάπτω το κείμενο της προφορικής δήλωσης που έκανα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης η οποία μαζί με ένα εκτενές ενημερωτικό σημείωμα θα περιληφθούν στα πρακτικά:
«Δήλωση Προέδρου-Γενικού Διευθυντή ΑΠΕ-ΜΠΕ
στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του πρακτορείου
Παρίσταμαι στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της 15/10/2012
του ΑΠΕ-ΜΠΕ , που συγκάλεσαν οι μέτοχοι του με δική τους πρωτοβουλία και με θέμα το οποίο δεν υφίσταται, αφού τα δήθεν στοιχεία τα οποία αναφέρονται σ΄αυτό, είναι παντελώς αβάσιμα έως ανυπόστατα.
Ο λόγος που συγκλήθηκε η γενική συνέλευση και μάλιστα με αυτό το ανύπαρκτο θέμα, είναι προφανής.
Ο μέτοχος θεωρεί ότι δύο ειδήσεις που μεταδόθηκαν την Παρασκευή 5/10/2012 ήταν δήθεν ανακριβείς, επιδιώκοντας να διευκρινίσει, στο πλαίσιο μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης τις εσωτερικές διοικητικές λειτουργίες του πρακτορείου.
Οφείλω να τονίσω, κατ΄αρχήν, ότι και στις δύο περιπτώσεις οι ειδήσεις ήταν απολύτως ακριβείς.
-η πρώτη αφορούσε το μήνυμα του Πρωθυπουργού
-η δεύτερη την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ και το ΣΔΟΕ.
Δυστυχώς, όμως, η πρόσκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με αυτό το Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, ευθέως προσκρούει, εκτός των άλλων, στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη δημοσιογραφική λειτουργία και δημιουργεί την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση παρεμβαίνει απροσχημάτιστα στην ελευθερία του Τύπου, προκειμένου να διαμορφώσει τεχνηέντως ένα κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης, δια της απαράδεκτης αποδόσεως ευθύνης για τη δημοσίευση των δύο αυτών ειδήσεων.
Αλλά και υπ΄αυτή την έννοια το Θέμα της σημερινής Ημερήσιας Διάταξης είναι απολύτως ανύπαρκτο και ανυπόστατο και εξυπηρετεί τον σκοπό της αντιπαράθεσης αυτής.
Τούτο, μάλιστα, πρέπει να εξετασθεί και υπό το φως της τροπολογίας, που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση των πολλαπλών διοικητικών και οργανωτικών ζητημάτων λειτουργίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, αλλά στη διοικητική παρέμβαση της κυβέρνησης και στην καθιέρωση κυβερνητικού ελέγχου στην ελευθερία παραγωγής-μετάδοσης ειδήσεων από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας.
Αποσκοπεί, επίσης, και στην απαξιωτική αποπομπή μου από τη θέση του Προέδρου–Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, κατά τρόπο αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Προκαλεί εντύπωση όμως ότι αυτό γίνεται, παρόλο ότι οι μέτοχοι γνωρίζουν άριστα τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα οποία εκκρεμούν .
Η επίλυσή τους όμως, που ανήκει στη δική τους σφαίρα ευθύνης, αν και θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπισθεί από καιρό, παραμένει σε εκκρεμότητα.
Για όλα αυτά η διοίκηση του πρακτορείου, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, τους έχει ενημερώσει υπεύθυνα, έγκαιρα και επανειλημμένα , ενώ τα γνωρίζουν και οι συνδικαλιστικοί φορείς (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΙΗΕΑ, ΣΗΠΕ κλπ), που επίσης έχουν ζητήσει την άμεση επίλυσή τους.
Όλως ενδεικτικά θα ήθελα να επαναλάβω ορισμένα βασικά:
-Εκκρεμότητα στην καταβολή της τρέχουσας δόσης από τον προϋπολογισμό..
-Αλλαγή του τρόπου επιχορήγησης.
-Έξοδος από τις ΔΕΚΟ, ώστε να επανέλθει η λειτουργία του πρακτορείου, στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι το2010.
-Ελλείψεις προσωπικού, που θα έπρεπε να έχουν ήδη αντιμετωπισθεί.
-Αποσπασμένοι που επιβαρύνουν το πρακτορείο με ετήσιο κόστος της τάξης των 180.000 ευρώ και οι οποίοι θα έπρεπε να επιστρέψουν.
-Κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.
Θέλω επίσης να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά:
Ως δημοσιογράφος εξακολουθώ να διατηρώ ακέραια την άποψη, που από την πρώτη στιγμή επισήμανα, ότι η ενημέρωση δεν μπορεί να αποτελεί ΔΕΚΟ, ούτε βέβαια οι δημοσιογράφοι μπορεί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αν εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ και ότι αυτό αποτελεί θέση και του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτή άλλωστε είναι και πάγια η θέση της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ,της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων.
Ηλίας Κ. Μάτσικας»
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Με μια απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση, και αφού προηγήθηκε σκευωρία σε βάρος του, και ενώ διασύρθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς ο κοινοβουλευτικός θεσμός, με την κατάθεση φωτογραφικής διάταξης σε τροπολογία, η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφάσισε τελικά την απόλυση (πρόωρη λήξη της θητείας) του Γενικού Διευθυντή του Πρακτορείου, Ηλία Μάτσικα, επειδή, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη και τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη, αυτός δεν άσκησε προληπτική λογοκρισία στη δουλειά των συναδέλφων του.
Πρόκειται, για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, κατάλυση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας, αλλά και της αυτονομίας, που οφείλουν να έχουν τα δημόσια ΜΜΕ και στην προκειμένη περίπτωση το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καυτηριάζει, με τον πλέον έντονο τρόπο, την πρωτοφανή αυτή ενέργεια των συναρμόδιων υπουργών-μετόχων του ΑΠΕ, Ι. Στουρνάρα και Δ. Σταμάτη, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, που είναι και τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ, καθώς και του Γεν. Γραμματέα ΜΜΕ Ι. Παναγιωτόπουλου. Παραβαίνοντας κάθε έννοια πολιτικής δεοντολογίας έδωσαν εντολή στους δημοσιογράφους του ΑΠΕ να ακυρώσουν δύο τηλεγραφήματα, που ήταν απολύτως ακριβή, είχαν ήδη αναρτηθεί και αφορούσαν:
1. Το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, μετά την επιστροφή του από το Παρίσι και μετά τα γεγονότα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
2. Τη λίστα Λαγκάρντ και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να απομακρύνει δύο στελέχη του ΣΔΟΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ οφείλει με την ευκαιρία να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά ότι οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση και από κανέναν δημόσιοι υπάλληλοι, επειδή αυτό, εκτός των άλλων, δεν συνάδει με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιότητα του δημοσιογράφου. Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η ενημέρωση επίσης δεν συνάδει με λειτουργία ΔΕΚΟ και πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του νόμου Παπακωνσταντίνου, που ισχύει για τα δημόσια ΜΜΕ, όπως επισημαίνεται από τους εργαζόμενους και από όλες σχεδόν τις πτέρυγες της Βουλής.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ