Hilary Mantel: η πρώτη γυναίκα που κερδίζει για δεύτερη φορά το κορυφαίο βραβείο Man Booker - iefimerida.gr

Hilary Mantel: η πρώτη γυναίκα που κερδίζει για δεύτερη φορά το κορυφαίο βραβείο Man Booker

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν το 2009 πήρε το πρώτο της Booker δήλωσε πως θα ξοδέψει τα χρήματα του βραβείου σε «σεξ, ναρκωτικά και rock n'roll» Χθες το βράδυ η Ηilary Mantel είχε μια εντελώς διαφορετική απάντηση για τη νέα επιταγή: «στο συνταξιοδοτικό μου πρόγραμμα».

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες (ώρα Ελλάδος), τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων άρχισαν να στέλνουν πυρετωδώς τηλεγραφήματα με μια ανακοίνωση σημαντική: ο κάτοχος του βραβείου Man Booker για το 2012 είναι η Hilary Mantel. Το όνομα κρύβει πίσω του μια ιδιαίτερη ιστορία για τον παγκόσμιο λογοτεχνικό θεσμό: είναι η πρώτη γυναίκα που παίρνει για δεύτερη φορά το βραβείο και μάλιστα μέσα σε διάστημα τριών ετών. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι το 2009 πήρε το βραβείο για το Wolf Hall και τώρα για το σίκουέλ του, το Bring up the Bodies. Τα βιβλία – που δεν κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά- αποτελούν ήδη διεθνή best sellers, όμως η βράβευσή τους δεν εκτοξεύει απλώς την Mantel στην κορυφή των σπουδαίων της λογοτεχνίας, αλλά κινεί και μια ολόκληρη βιομηχανία προώθησης και πώλησης των βιβλίων της.

Hilary Mantel: η πρώτη γυναίκα που κερδίζει για δεύτερη φορά το κορυφαίο βραβείο Man Booker | iefimerida.gr 0

Το μυστικό πίσω από τα δυο επιτυχημένα μυθιστορήματά της, είναι πως στηρίζονται στην πραγματική ιστορική αφήγηση και αφορούν στην ανάδειξη του Τόμας Κρόμγουελ σε άνθρωπο κλειδί της διακυβέρνησης του Ερρίκου Η' στην ταραγμένη εποχή της Αγγλίας των Τιδόρ. Στο Bring up the Bodies, που εκτυλίσσεται το 1535, η πρώην ερωμένη του βασιλιά και νυν σύζυγός του Άννα Μπολέιν αποτυγχάνει όπως και η πρώτη του σύζυγος, η Αικατερίνη της Αραγώνας να του χαρίσει τον διάδοχο που τόσο επιθυμεί. Οι τελευταίες ημέρες της δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον θρόνο, ούτε τον Κρόμγουελ που προσπαθεί και να ικανοποιήσει τον βασιλιά και να διασφαλίσει την καριέρα του.

«Είναι μια ιστορία αίματος, αλλά η Hilary Mantel είναι μια συγγραφέας που σκέφτεται μέσα από το αίμα και χρησιμοποιεί την τέχνη και τη δύναμη της πρόζας για να δημιουργήσει ηθικές φωτοσκιάσεις. Καταγράφει την πραγματική αβεβαιότητα της πολιτικής ζωής τότε και μια ήπια μίμηση της πολιτικής ζωής τώρα», σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής sir Peter Stothard. Πρόσθεσε πως μέσα στο βιβλίο βλέπει τόσο τον Ντον Κορλεόνε όσο και στοιχεία του Ντάρενς Λόρενς. «Oι ηθικές στρεβλώσεις του Κρόμγουελ θυμίζουν τον Νονό, ενώ η περιγραφή της ζωής στο αγγλικό τοπίο θυμίζουν το Ουράνιο Τόξο του Ντάρελ.»

Hilary Mantel: η πρώτη γυναίκα που κερδίζει για δεύτερη φορά το κορυφαίο βραβείο Man Booker | iefimerida.gr 1

Χάρη στη Mantel το είδος του ιστορικού μυθιστορήματος επανέρχεται δυναμικά – δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει έκπληξη αν στα προσεχή χρόνια δούμε μια νέα φουρνιά από ιστορικά μυθιστόρημα. Το χάρισμα της Mantel πάντως είναι ιδιαίτερο «είναι εύκολο να αναπαραστήσεις τί φορούσαν την εποχή εκείνη. Το δύσκολο είναι να τους πείσεις ότι νιώθεις το ρούχο στην πλάτη σου» έχει δηλώσει η ίδια.

Η νέα σταρ της λογοτεχνίας

Το πραγματικό της επίθετο – ή μάλλον το επίθετο με το οποίο γεννήθηκε- είναι Τhomson. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 11 χρονών και αποφάσισε να υιοθετήσει το επίθετο του πατριού της. Ένα χρόνο μετά ήρθε μια ακόμα ρήξη στη ζωή της: απαρνήθηκε τη θρησκεία, αν και τα πρώτα της βιώματα ήταν βαθιά θρησκευτικά. «Μου άφησε όμως ένα κατάλοιπο: την ενοχή. Μεγαλώνεις πιστεύοντας ότι έχεις κάνει λάθος και είσαι κακός.» Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων έγινε σοσιαλίστρια, ενώ το 1977 μετακόμισε με τον σύζυγό της στην Μποτσουάνα. Ήταν η εποχή που υπέφερε από μία ανεξήγητη πάθηση που οι γιατροί είχαν αποδώσει σε ψυχολογική διαταραχή προμηθεύοντάς την με φάρμακα. Άρχισε να διαβάζει και να αναλύει μόνη της τα συμπτώματα για να διαπιστώσει τελικά ότι έπασχε από ενδομητρίωση. Επέστρεψε στο Λονδίνο, εξετάστηκε από γιατρούς και αποδείχθηκε πως όντως είχε δίκιο! Άρχισε να παίρνει στεροειδή, έχασε βάρος και η εικόνα της μεταμορφώθηκε. Λίγο αργότερα έζησε με τον γεωλόγο σύζυγό της στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Τα βιώματά της έγιναν γρήγορα υλικό για κείμενα οδηγώντας από το 1985 σε μια σειρά εκδόσεων που περιλαμβάνει από αυτοβιογραφικά κείμενα, μέχρι ιστορικά μυθιστορήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ