Χωρίς συμφωνία για τα μέτρα ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Χωρίς συμφωνία για τα μέτρα ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία στις αποσκευές, όπως όλα δείχνουν, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να συμμετάσχει στις εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, με το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, να ξεκινά τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου.

Οπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, όμως παραμένουν ανοικτά τα θέματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».


Σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη Οκτωβρίου ή στο τακτικό της 12ης Νοεμβρίου η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης

Αρχικά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την απαισιοδοξία του να έχει κλειδώσει κάτι μέχρι τη Σύνοδο και είπε πως πιθανότατα πάμε για έκτακτο Eurogroup. Πληροφορίες, εκείνη την ώρα, ανέφεραν ότι μια τέτοια Σύνοδος είναι πιθανό να προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν και ολοκληρώθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι επικεφαλής της Τρόικα με τους υπουργούς, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε πως η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. υπολογίζεται να δοθεί είτε από ένα έκτακτο Εurogroup, στα τέλη Οκτωβρίου, ή ακόμη και από το τακτικό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 12 Νοεμβρίου.

«Δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση, εάν δεν κλείσουν όλα τα διαρθρωτικά και τα προαπαιτούμενα», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά πράγματα, που πρέπει να τα κλείσουμε, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου».

Σύμφωνα με πηγές, οι Ευρωπαίοι αναμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα, καθώς φοβούνται να μην προκληθούν τυχόν τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία.

Σε μια θετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου της 18ης Οκτωβρίου ευελπιστεί η ελληνική πλευρά

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η Τρόικα θα ενημερώσει, μέσω των Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Όλι Ρεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια θετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό μέτωπο ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ αντιδρούν έντονα στις απαιτήσεις της Τρόικα ιδιαίτερα στο θέμα των εργασιακών, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Για αυτό το λόγο την Τρίτη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να έχουν συνάντηση στις 17:00 προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η κυβερνητική στρατηγική που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες.

Συνεχίστηκαν τη Δευτέρα οι διαβουλεύσεις της Τρόικα με Λυκουρέντζο και Μανιτάκη

Μόλις 20 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη με τους ελεγκτές της Τρόικα το βράδυ της Δευτέρας, παρότι ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση καθώς η συνάντηση των ελεγκτών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, εξελίχθηκε σε... μαραθώνια διαβούλευση προκειμένου να κλείσουν τα μέτρα ύψους 950 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, το κρίσιμο ζήτημα της απαίτησης της Τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο.

«Η συζήτηση προχωρά. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Μανιτάκης, αφήνωντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα έχει «αγριέψει» και ζητά έμπρακτα τη μείωση του δημόσιου τομέα ζητώντας μάλιστα λίστα με τα με ονόματα δημοσίων υπάλλήλων που πρόκειται να απολυθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η Τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Ο λόγος πίσω από αυτή την εμμονή είναι η πολιτική και συμβολική σημασία που δίνουν οι δανειστές μας σε μια τέτοια κίνηση, ως δηλωτική του μεταρρυθμιστικού ζήλου της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ