Η χειρότερη στιγμή του ερασιτέχνη μάγειρα είναι η ζύμη. Για πίτες ή γλυκά, η ζύμη γίνεται εφιάλτης για όσους θα'θελαν να κάνουν σε 20΄ μια τυρόπιτα ή μια τάρτα γλυκιά και διστάζουν. Κι αν κολλήσει; Πόσο αλεύρι παίρνει; Βάζεις και βούτυρο;
Οι περισσότεροι καταφεύγουν στα φρέσκα ή κατεψυγμένα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Δεν είναι άσχημα, έχουν όμως μειονεκτήματα για έναν βιαστικό ερασιτέχνη μάγειρα. Ωχ, ξέχασα να την αγοράσω ! Ωχ, ξέχασα να την ξεπαγώσω.
Πάρτε λοιπόν θάρρος, αγοράστε λίγα υλικά και φτιάξτε άφοβα, μόνοι σας, μια υπέροχη ζύμη σε 5΄. Κυριολεκτικά.
Υλικά
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο soft
1 κρόκο αυγού
αλάτι
40 ml κρύο νερό
Εκτέλεση
1. Για να φτιάξουμε τραγανή ζύμη για τάρτες, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Βάζουμε όσο νερό χρειαστεί (λίγο πάνω, λίγο κάτω) ώστε η ζύμη να μην είναι ούτε υγρή, ούτε σκληρή.
2. Μόλις το μείγμα πάρει τη μορφή μιας μπάλας, το καλύτερο είναι να το αφήσουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
3. Αν δεν υπάρχει χρόνος, το απλώνουμε με το χέρι πάνω στο ταψάκι ή το ρολάρουμε.
4. Αν ρολάρετε τη ζύμη και κολάει μη φοβάστε, ερασιτέχνες μάγειρές μου! Μαζέψτε την κομματάκι-κομματάκι και τοποθετήστε την κάτω ή πάνω από την πίτα σας. Θα είναι υπέροχη.