Οι αγορές εκτοξεύουν τα spread στις 1.440 μονάδες - iefimerida.gr

Οι αγορές εκτοξεύουν τα spread στις 1.440 μονάδες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε κατάσταση... παροξυσμού βρίσκονται οι αγορές, περιμένοντας πλέον όχι τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά τις πράξεις και συγκεκριμένα τις ενέργειες στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, που θα πείσουν ότι το κράτος πραγματικά αποχωρεί από επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Το στίγμα έχουν δώσει από το Σαββατοκύριακο ακόμα και οι αξιωματούχοι που κείνται φιλικά προς την Ελλάδα, όπως ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Ο. Ρεν, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές προς την Αθήνα ότι εάν δεν επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις, όχι μόνο δεν πρόκειται να μεταστραφεί το κλίμα στις αγορές αλλά δεν πρόκειται να ξεκινήσει καν η συζήτηση για τη παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τη σκυτάλη πήραν από το πρωί οι αγορές, εκτοξεύοντας στα ύψη τα spread των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η "ψαλίδα" στα 10ετή ομόλογα να ανοίξει και πέρα από τις 1.440 μονάδες, ενώ την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα κινδύνου έσπαζαν το "φράγμα" των 1.500 μονάδων. Η εικόνα της... αποκάλυψης γίνεται εμφανέστερη αν ανατρέξει κανείς στα τελικά επιτόκια των ελληνικών τίτλων, που μοιάζουν με επιτόκια... πιστωτικής κάρτας. Ειδικότερα, στα 10ετή ομόλογα το επιτόκιο ξεπέρασε το 17%, στα 5ετή αγγίζει το 18%, ενώ στα 2ετή και 3ετή ξεπέρασε το 26%!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, κυβερνητικός αξιωματούχος άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ούτε ως προς το εύρος ούτε ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η προώθηση των οποίων θα εξαρτηθεί αφενός από τις διαβουλεύσεις του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφετέρου από τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της Τρόικας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ