Όταν η Κινέζικη χελώνα με το μαλακό κέλυφος θέλει να... πάει τουαλέτα, το κάνει μέσα από το στόμα της, αποτελώντας το πρώτο είδος ζώου που ουρεί με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτει νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης παρατήρησαν ότι οι χελώνες sinensis Pelodiscus κολλούσαν τα κεφάλια τους σε λακκούβες του νερού και κουνούσαν τη γλώσσα τους, αλλά δεν έπιναν.
Ο επικεφαλής της μελέτης Κ. Γιούεν και οι συνεργάτες του γνώριζαν επίσης ότι το μαλακό κέλυφος χελώνας είχε δομές παρόμοιες με τα βράγχια μέσα στο στόμα του, τα οποία προηγουμένως θεωρούνταν ότι βοηθούν την χελώνα αναπνέει, αλλά τελικά στην πραγματικότητα δεν λειτουργούν ως βράγχια.
Έτσι, οι επιστήμονες, μπήκαν σε μία διαφορετική διαδικασία σκέψης: Αν η χελώνα έχει πνεύμονες, γιατί πρέπει να βυθίσει το κεφάλι της στο νερό για να αναπνεύσει;
Για να μάθουν, οι ερευνητές αγόρασαν ζωντανές χελώνες από την τοπική αγορά και τις κράτησαν σε νερό για έξι ημέρες. Μόνο το 6 τοις εκατό της ουρίας, το κύριο συστατικό που βρίσκεται στα ούρα των ζώων, βρέθηκε στα πίσω άκρα τους.
Αφού οι ερευνητές αφαίρεσαν τα ερπετά από το νερό, τα άφησαν σε μια λακκούβα και οι χελώνες με βουτηγμένα τα κεφάλια τους χρησιμοποίησαν τα λιμνάζοντα νερά για να ξεπύνουν το στόμα, και τελικά «έφτυσαν» 50 φορές περισσότερη ουρία από το στόμα. Η ουρία ταξιδεύει μέσω της ροής του αίματος των ερπετών στο στόμα τους, έτσι δεν είναι τεχνικά ούρηση.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι χελώνες φέρουν ένα γονίδιο που παράγει μια εξειδικευμένη πρωτεΐνη που βοηθά στην αποβολή της ουρίας. Το γονίδιο όμως εμφανίζεται στα στόματά τους, όχι τα νεφρά τους.
Τα ερπετά ζουν σε υφάλμυρο νερό, γεγονός που καθιστά την ούρηση από το στόμα μια έξυπνη προσαρμογή, αφού αν ουρήσουν με τον παραδοσιακό τρόπο χρειάζονται να πιούν περισσότερο νερό για να μείνουν ενυδατωμένες.
Οι χελώνες θα έπρεπε να πίνουν περισσότερο αλμυρό νερό για τη μείωση του αλατιού στο αίμα τους, επειδή τα ερπετά δεν μπορούν να αποβάλλουν το άλας με τα ούρα τους. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιζόταν μέχρι το θαλασσινό νερό να αποδειχθεί μοιραίο.
Αντ 'αυτού, απλά ξεπλένουν το στόμα, χωρίς να πίνουν αλμυρό νερό και έτσι διατηρούντα υγιή.
«Η ικανότητα να αποβάλλουν ουρία από το στόμα αντί του νεφρού μπορεί να τα διευκολύνει να επιβιώνουν με επιτυχία σε υφάλμυρο ή και θαλάσσιο περιβάλλον, δηλώνουν οι επιστήμονες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μελλοντικά η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ώστε να αποβάλουν την ουρία ξεπλένοντας το στόμα και όχι από τα νεφρά, όμως ένα τέτοιο σχέδιο είναι πολύ μακριά ακόμα