Υπογράφεται συμφωνία-πλαίσιο για το δημοψήφιμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας - iefimerida.gr

Υπογράφεται συμφωνία-πλαίσιο για το δημοψήφιμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Εδιμβούργο μεταβαίνει τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, για να υπογράψει με τον «Πρώτο Υπουργό» της Σκωτίας, τον Αλεξ Σάλμοντ, μια συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας θα επιτραπεί στη Σκωτία να διεξάγει δημοψήφισμα με θέμα την ανεξαρτησία της.

Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να λάβει χώρα στο τέλος του 2014. Οι δημοσκόποι αναφέρουν «ισχυρό ρεύμα» στην κοινή της γνώμη, για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τρομοκρατώντας το Λονδίνο.

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν αποκλειστικά οι μόνιμοι κάτοικοι της Σκωτίας ενώ βάσει ειδική ρύθμισης δεν αποκλείεται στην εκλογική διαδικασία να συμμετάσχουν ακόμα και οι 16 χρονοι.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς το ζήτημα της διεθνούς εκπροσώπησης της Σκωτίας και της συμμετοχής της σε διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ) σε περίπτωση που γίνει ανεξάρτητο κράτος

Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργήθηκε το 1707 από την ένωση των βασιλείων της Αγγλίας και της Σκωτίας. Ηδη από το 1999 η Σκωτία έχει ένα δικό της κοινοβούλιο με σειρά εκτεταμένων αρμοδιοτήτων, ωστόσο τυχόν ανεξαρτησία θα έχει πρωτοφανείς συνέπειες για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ