Τον Νοέμβριο αναμένεται η Ισπανία να ζητήσει επίσημη βοήθεια από τη Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το Reuters.
Εάν υπάρχει αυτή εξέλιξη σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση σχετικά με ένα ενιαίο πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο πρόγραμμα για την διάσωση τόσο και της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Μαδρίτη εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διάσωσή της, ωστόσο ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι όροι οι οποίοι πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Η Ισπανία ήρθε να προστεθεί στον προβληματικό ευρωπαϊκό Νότο μετά την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές με την δεύτερη ύφεση της οικονομίας της σε τρία χρόνια και με την κατάρρευση των τραπεζών της.
Από τότε ο δανεισμός της χώρας έχει γίνει πολύ δύσκολος και τα σενάρια για έκκληση βοήθειας από την ΕΕ έχουν φουντώσει. Αξιωματούχος ο οποίος μετέχει στις συνομιλίες για πιθανή βοήθεια προς την Ισπανία δήλωσε μάλιστα πως «Κινούμαστε, κάνουμε βήματα, το προετοιμάζουμε, τα πράγματα θα κατασταλλάξουν τον Νοέμβριο».
«Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει τότε, τον Νοέμβριο», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.
Και δεύτερος ανώτατος αξιωματούχος υπαινίχθηκε το ίδιο: «Αν έβαζα στοίχημα, μάλλον θα έλεγα Νοέμβριο αντί για Οκτώβριο. Τότε θα μιλάγαμε για πακέτο- θα είχαμε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Δεν νομίζω τη Σλοβενία», δήλωσε.
«Αυτό συμβαίνει επειδή οι Γερμανοί και άλλοι δεν θέλουν να πηγαίνουν στο εθνικό τους κοινοβούλιο συχνά και να έχουν εκεί επώδυνες συζητήσεις», είπε.
Η κοινή γνώμη στη Γερμανία, όπως και στη Φινλανδία και την Ολλανδία, είναι όλο και περισσότερο αντίθετη στα πακέτα διάσωσης προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Ένα πακέτο διάσωσης για την Ισπανία θα απαιτούσε έγκριση από τη βουλή της Γερμανίας και της Φινλανδίας.